Huset siger ja til finanslov: USA's offentligt ansatte skal alligevel på arbejde

Repræsentanternes Hus' godkendelse af budgetaftalen betyder, at statskassen genåbner efter nattens nedlukning.

Efter fem timers nedlukning af statsapparatet har Repræsentanternes Hus godkendt budgetaftalen, og statskassen kan åbne igen. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Scanpix)

Repræsentanternes Hus har godkendt aftalen for de forenede staters offentlige budget for de næste to år.

Dermed mangler der kun en underskrift fra den amerikanske præsident, Donald Trump, inden landets offentlige gæld får lov til at stige med 300 milliarder dollar, der svarer til 1,8 billioner kroner, hen over de næste to år.

Godkendelsen i Repræsentanternes Hus betyder samtidig, at statsapparatet kan åbne igen og offentligt ansatte skal tilbage til arbejdet.

Statsapparatet blev ellers ramt af nedlukning klokken seks i morges dansk tid, da aftalen ikke var stemt igennem i Senatet - og dermed heller ikke i Repræsentanternes Hus - inden tidsfristens udløb.

USA har derfor stået uden en gyldig aftale for det offentlige budget i gode fem timer. Og uden sådan en aftale lukker statskassen i, og en række offentlige institutioner bliver lukket og offentligt ansatte sendt hjem fra arbejde.

En-mands-blokade

Tidsfristen for afstemningen i Senatet i morges udløb, da klokken passerede midnat i Washington - klokken seks dansk tid, fordi den republikanske senator Rand Paul ikke ville lade afstemningen gå i gang.

Rand Paul har trukket afstemningen i langdrag, fordi han er utilfreds med, at budgetaftalen betyder store stigninger i den offentlige gæld i landet.

- Ærligt talt mener jeg, at landet fortjener en debat indtil klokken 3 i nat, lød det fra senatoren, da klokken havde passeret midnat.

Knap to timer senere kom aftalen dog igennem i Senatet og blev sendt videre til det Repræsentanternes Hus.

Forhandlingerne om budgetaftalen har stået på i månedsvis, og det var forventeligt, at den ville møde modstand i Huset i Kongressen.

Men med et flertal, der har stemt for aftalen, er det nu kun den amerikanske præsident, Donald Trump, der mangler at sætte sin underskrift på papiret, inden aftalen træder i kraft.