Bombeangreb på markeder og civile bygninger i Damaskus-regionen i Syrien har ført til den mest blodige måned, siden konflikten begyndte, lyder det fra Læger uden Grænser.
Midlertidige hospitaler støttet af den medicinske hjælpeorganisation Læger uden Grænser har rapporteret, at der har været en voldsom stigning af traumesager fra d. 12. august til d. 31. august.
- Dette er en af de blodigste måneder siden august 2013 med de rædselsvækkende angreb med kemiske våben, siger læge Bart Janssens.
Levende syrere er heldige
Mindst 150 patienter er hver dag blevet behandlet for skader fra krigen i den periode.
Læger uden Grænsers data viser, at der på seks hospitaler i Syrien i perioden er registreret 377 dødsfald og 1.932 sårede.
104 af dødsfaldene og 546 af de sårede var børn under femten år, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse.
En hospitalschef i Ghouta nær Damaskus mener ligefrem, at ”enhver, der ikke er såret eller død, er heldig”, siger han.
Dobbeltangreb dræber flere
Presset på hospitalerne skyldes de mange flyangreb og såkaldte dobbelt-angreb, hvor første angreb bliver efterfulgt af endnu et.
- Det har dræbt flere af vores ambulancekørere, mennesker, der forsøger at redde sårede, og det har dræbt dem, der var sårede ved første angreb, siger hospitalschefen.
De høje antal af sårede betyder, at der er sket en stigning af amputeringer.
- Vi er til tider nødt til at amputere, fordi vi ikke har ressourcer til at behandle. En af mine patienter var et barn, hvis arm var revet af efter et angreb, siger han.
Svært at hjælpe i belejrede områder
Sideløbende er belejringerne blevet mere voldsomme. Tre områder - All Tall, Hameh og Qoudsaaya - nord for Damaskus, hvor mindst 600.000 mennesker bor, er også sat under belejring. Det betyder, at folk er uden medicinske forsyninger, mad, brændstof og andre basale midler.
Nu er medicinske evakueringer i belejrede områder næsten umulige, selv for mennesker, som har akut brug for behandling.
- Mange menneskers liv kunne sandsynligvis være reddet, hvis lægebehandling i belejrede områder ikke var så begrænset. Vi er stadig i stand til at få medicinske forsyninger ind i de belejrede områder gennem netværk, men det bliver sværere og sværere, siger Bart Janssens.