I nærområderne til de lande, mange mennesker i øjeblikket flygter fra, er der stort behov for nødhjælp. Sidste år blev kun halvdelen af nødhjælpsbehovet i Egypten, Irak, Jordan og Libanon (Syriens nærområder) dækket.
Det er et gab, der kan mærkes, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors. Han befinder sig i Jordan, hvor der er sket store ændringer i løbet af det sidste halve år.
- Det virker som om, at indsatsen i nærområderne er brudt sammen. Her fra 1. september er en tredjedel af alt bistand til flygtninge i Jordan faktisk skåret væk, og man mærker, at befolkningen er træt af at huse flygtninge. De flygtninge, der er her, har ingen fremtid. De har svært ved at overleve, fordi hjælpen er så beskeden, siger han.
Flere må rejse videre
Den mangelfulde hjælp til nærområder kan betyde, at flere flygtninge tager videre mod Europa, siger Anders Ladekarl.
- Jeg oplever nu en situation, hvor hjælpen til flygtninge og hjælpen til samfundet hernede bliver dårligere og dårligere. Dermed bliver sandsynligheden for, at folk vil flygte videre større og større.
Hvis situationen ikke ændres, bliver det kun værre, lyder det fra Anders Ladekarl.
- Flygtninge kommer til at lide, og så kommer vi til at se en folkevandring, der er endnu voldsommere end den, vi ser i øjeblikket.
Rejser tilbage til bomber
Mellem 50 og 100 familier krydser grænsen mellem Jordan og Syrien hver dag - ikke for at komme til Jordan, men for at tage tilbage til Syrien.
- Det er ikke, fordi de er i sikkerhed, men det er, fordi der ikke er nogen hjælp overhovedet at få i Jordan, og derfor tager de tilbage til byer, der er bombet.
Anders Ladekarl besøgte i går en familie i Jordan bestående af 14 mennesker, som har fået halveret sin hjælp.
- Når huslejen er betalt, har de 14 mennesker i alt 200 kroner at leve for om måneden, og det kan man ikke overleve for i Jordan.
- De siger, at de enten må tage tilbage til Syrien og dø i bomberegn, eller også må de dø af sult i Jordan, siger Anders Ladekarl.