Hillary vs Trump: Opgøret om morgengry eller midnat i USA

Hillary tegner et positivt billede af USAs tilstand, mens Trump tegner et negativt.

Hillary Clinton var glad lige efter hendes livs vigtigste tale. Hun forsøgte at tegne en positiv vision for USA. En vision, der skal distancere hende fra Donald Trumps mere kritiske holdning til USAs tilstand. (Foto: © Robyn BECK, Scanpix)

Man skulle nærmest tro, at det var to helt forskellige lande, som de to præsidentkandidater stiller op i.

For de har to vidt forskellige fortællinger, om dagens USA, som de forsøger at sælge til vælgerne.

Hillary Clintons tale i nat gjorde det klart, at hun vil tegne et billede af USA, hvor landet er i en positiv situation, og at hun kan føre faklen videre fra Obama.

Donald Trumps vision fra sidste uges tale på republikanernes konvent var derimod en mørk og dyster fortælling, om et faldent imperium, som kun han kan genrejse.

Er USA et godt sted, hvor vi skal fortsætte ud af den vej vi kører på, eller er nationen helt til rotterne og vi må tage drastiske valg for at få det godt igen?

Det er de to forskellige fortællinger, som præsidentkandidaterne giver til amerikanerne.

Midnat eller morgengry?

Hillary Clinton forsøgte i nat at distancere hende fra Trumps noget apokalyptiske billede af USA, og kridte hendes mere positive vision op, så klart som muligt.

Trump har taget Det Republikanske Parti fra ”Morgengry i Amerika til midnat i Amerika” sagde Hillary Clinton.

Referencen er til Ronald Reagans berømte kampagneslogan ”Morning in America” fra 1984. Her vandt Reagan en jordskredssejr på en positiv inspirerende fortælling om økonomisk vækst, håb og tro på fremtiden.

Hillary mener, at Trump tegner et helt forskruet billede af tingenes tilstand i USA.

- Det kan koges ned til det, som Trump ikke forstår: At USA er mægtigt, fordi USA er godt. Så stop med alle de snævertsynede fordomme og overdrivelserne, sagde Hillary Clinton.

Hillary Clinton ville ved talen i nat slå fast, at USA står ved en slags korsvej.

De kan vælge at gå den positive vej, som er hendes, eller Donald Trumps vej, som hun forsøgte at tegne som mørk og farefyldt.

- Han vil have os til at frygte for fremtiden og frygte hinanden. Men vi frygter ikke. Vi vil være klar til udfordringerne, som vi altid er, lød det fra Demokraternes præsidentkandidat.

Det hele går ad helvede til

Hillary Clintons problem er bare, at rigtig mange amerikanere ikke synes, det går så godt, som hun gerne vil have dem til at tro.

Middelklassen har mistet mange job, og selvom arbejdsløsheden kun er på cirka 5 procent, så føler mange middelklasse-borgere, at de bliver klemt.

Meningsmålinger viser, at næsten 70 procent mener, at landet er på vej den forkerte vej.

Samtidig bliver Hillary Clinton også ofte vurderet som uærlig og utroværdig af mange vælgere. Det kan derfor blive svært at sælge hendes positive vision om USA.

Donald Trump mener, at USA er på vej den forkerte vej. At det står virkelig galt til for nationen. At det amerikanske imperie er faldet, og at han skal genrejse det. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)

Donald Trump bliver dog absolut heller ikke vurderet synderlig troværdig af vælgerne.

Sidste uge viste en måling at begge kandidater, for første gang i valgkampen, lå lige i de målinger, der viser hvor negativt amerikanerne vurderer de to kandidater.

Donald Trump er ellers indtil nu blevet vurderet mest negativt i de målinger.

Så det er to præsidentkandidater, som vælgerne har meget lidt tillid til, der de næste 3 måneder skal forsøge at sælge de to vidt forskellige visioner og billeder af USA, til de mistroiske amerikanske vælgere.