Herboende tyrkere har stemt: Derfor siger de ja og nej tak til mere magt til Erdogan

Stemmeoptællingen er gået i gang i Tyrkiet,efter valgstederne er lukket. Lidt over 11.000 herboende tyrkere har afgivet stemmer til dagens valg.

Levent Ökten (venstre) har stemt ja, mens Saime Bilen (højre) har stemt nej ved den tyrkiske folkeafstemning.

Valgstederne i Tyrkiet er netop lukket, efter op mod 58 millioner tyrkerne siden klokken syv i morges har kunnet stemme enten ja eller nej til en forfatningsændring. Et ja vil udvide præsidentembedets magt, sløjfe premierministerposten og svække militærets magt.

Den tyrkiske forfatning blev senest ændret i 1982, og resultatet bliver kendt i aften.

Herhjemme har omkring 33.000 personer med tyrkiske rødder haft mulighed for at stemme. Ifølge tal fra den tyrkiske ambassade har lidt over 11.000 benyttet sig af muligheden.

DR Nyheder har talt med to vælgere, der henholdsvis har stemt ja og nej ved folkeafstemningen.

Se klippet herunder og hør, hvorfor Levent Ökten har stemt ja

Levent Ökten er næstformand og talsmand for tyrkisk-skandinavisk forening og har boet i Danmark i over 40 år.

Han har stemt ja, fordi han mener, at mere magt til præsidenten er nødvendig i en tid, hvor terror spiller en stadig større rolle i det tyrkiske samfund. For ham er et ja ikke et nej til demokrati.

- Vi har et meget stort terrorproblem dernede, og det har vi haft de sidste 35 år. Vi vil gerne have fred, og vi vil have, at terror bliver bekæmpet helt til ende. Derfor skal vi have en stærk, magtfuld mand, som kan tage beslutninger meget hurtigt til fordel for vores land, lyder hans begrundelse.

Han har også tænkt tanken, at det potentielt kan blive negativt at overdrage for meget magt til én mand, men som situationen er i Tyrkiet, så er der brug for en stærk mand, mener han.

- Frygten for at give for meget magt til en mand er der, men man kan ikke vide det, før man har prøvet det. Han vil få mere magt, hvis det bliver et ja, men alle tyrkere vil kun gøre det bedste for vores land, siger Levent Ökten.

Frygt for et radikaliseret Tyrkiet

- Hvis det bliver et ja, så har vi en diktator på magten.

Så kontant er meldingen fra Saime Bilen, som er uddannet pædagog og har boet i Danmark i hele sit liv. Hun har også arbejdet frivilligt for nej-kampagnen i Danmark under den tyrkiske valgkamp.

Se klippet herunder og hør, hvorfor Saime Bilen har stemt nej.

Hun har stemt nej, fordi hun blandt andet frygter, at Tyrkiet vil blive til et "kæmpestort radikaliseret, islamisk land, hvis det ender med et ja", og det ønsker hun ikke.

- Alt det, der kommer til at ske med den nye reform, betyder, at man afleverer hele magten til én person, som kan styre hele landet. Ingen kan stille spørgsmål ved hans handlinger, siger Saime Bilen og fortsætter:

- Derfor har jeg stemt nej - fordi jeg ønsker, at Tyrkiet skal være demokratisk for alle.

Folkeafstemningen har delt Tyrkiet i to næsten lige store dele. Meningsmålingerne, som man skal tage med forbehold, har gennem hele valgkampen været tætte, men på det seneste med en lille føringen til ja-fløjen.

Følg med live på dr.dk i aften, hvor vi fra 19-22.15 følger stemmeoptællingen og får analyser af den tyrkiske folkeafstemning.