Her er fire apps som terrorbekæmperne frygter

Politi og efterretningstjenester i hele verden er magtesløse, når terrorister kommunikerer og planlægger terror igennem krypterede apps til smartphones.

Appen Telegram blev også brugt som kommunikationsmiddel ved dobbeltdrabet i Magnanville i juni og ved drabet på den franske præst i Saint-Etienne-du Rouvray i juli. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Det er simpelt for alle med en smartphone at downloade en krypteret app, hvor man kan skrive beskeder uden at være bange for, at nogen læser med.

Terrorbekæmpere over hele verden er bekymrede over terroristgrupper, der i stigende grad bruger krypterede apps til at kommunikere og udveksle idéer eller råd, når de planlægger terror.

I forbindelse med terrorangrebene i Frankrig er det kommet frem, at flere af terroristerne bag angrebene - få timer inden angrebene, havde kommunikeret via krypterede apps. Men det er langt fra første gang, det er sket – og nok heller ikke sidste.

Når Frankrig i dag tager til EU-topmøde i Bratislava, er det med et forslag i lommen om at give tilladelse til at "lytte med" på krypterede apps på lige fod med aflytning af telefoner.

Her er de fire apps, som terrorbekæmperne frygter og gerne vil have adgang til.

Telegram

Den krypterede mobil-app Telegram blev skabt af et russisk brødrepar. Nikolaj og Pavel Durov. Pavel Durov er også stifter af Ruslands største sociale netværk VKontakte - og er desuden kendt for at være kritisk over for Putins regering. Han udviklede Telegram for at undgå regeringens overvågning af private samtaler.

Fransk politi formoder, at Telegram blev brugt som kommunikationsmiddel under terrorangrebet ved spillestedet Bataclan sidste år. I hvert fald blev app'en downloadet til én af terroristernes telefoner syv timer inden angrebet.

App'en blev også brugt som kommunikationsmiddel ved dobbeltdrabet i Magnanville i juni. Også ved drabet på den franske præst i Saint-Etienne-du Rouvray i juli var app’en i brug.

Surespot

Den britiske Islamisk Stat-støtte Junaid Hussain, der blev dræbt af et drone-angreb i Syrien i august 2015, var flittig bruger af den krypterede app Surespot.

Han brugte den blandt andet til at informere andre Islamisk Stat-støtter om, hvordan man fremstiller bomber.

WhatsApp

Den populære besked-tjeneste WhatsApp, som bruges af 300 millioner mennesker over hele verden, har også vist sig at være én af de apps, som terrorister har brugt til at kommunikere med hinanden i dagene op til terrorangrebene i Paris i november 2015.

Alrawi

Terrorister har ifølge flere internationale medier nu også kastet sig over den krypterede chat-app Alrawi. Interessen for den nye app har meldt sig, efter at flere radikaliserede islamister angiveligt er blevet udelukket fra apps som Telegram og WhatsApp.

Alrawis sikkerhed er ikke helt så avanceret som for eksempel Telegram, men gør alligevel, at uvedkommende ikke kan overvåge beskeder.

I modsætning til de andre krypterede apps, kan Alrawi ikke downloades på Google Play eller App Store, men skal derimod installeres fra de mørke afkroge af internettet, hvor pædofile og andre kriminelle er på hjemmebane.

Kilder: Combating Terrorism Center, CNN og Lars Ramkilde Knudsen, krypteringsekspert, professor på DTU og stifter af den krypterede app SecureTalk