Helsinki varmer op til Trump og Putin: 'De burde arbejde for at skabe en bedre verden'

Tusindvis af finner er i dag gået på gaden for at demonstrere inden morgendagens topmøde.

Morgendagens topmøde mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den russiske præsident, Vladimir Putin, har fået mange finner på gaden.

Alverdens øjne vil i morgen være rettet mod Helsinki, når den amerikanske præsident, Donald Trump, skal mødes med sin russiske kollega, præsident Vladimir Putin, i den finske hovedstad.

Men allerede i dag har tusindvis af finner varmet op til topmødet med en fredelig demonstration gennem byen.

Topmødet skal finde sted tæt på byens katedral. (Foto: © Leonhard Foeger, Scanpix)

En af dem, der er mødt op, er Timo Heikkinnen. Han er ikke ligefrem begejstret for, at de to verdensledere i morgen skal mødes i netop hans hovedstad.

- Som I kan se, er Helsinki et hjerteligt sted, og vi byder alle, som respekterer menneskerettigheder, demokrati, ikke deler ’fake news’ og som ikke manipulerer med folks hjerner, velkommen. Jeg er bange for, at de gør det stik modsatte, siger han til nyhedsbureauet AP.

- De burde arbejde for at skabe en bedre verden, for de har magten til at ændre tingenes tilstand, understreger Timo Heikkinnen, inden han fortsætter videre gennem Finlands solbeskinnede hovedstad, som også bærer præg af morgendagens topmøde.

Den finske avis Helsingin Sanomat har fået trykt en plakat med teksten: ”Hr. præsident, velkommen til landet med den frie presse”.

Det er Finlands største avis, der har fået trykt denne reklame. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Og menneskerettighedsbevægelsen Amnesty International, der også har været med til at arrangere dagens demonstration, har fået trykt en plakat, som spiller på præsident Donald Trumps velkendte slogan, ”Gør Amerika storslået igen”.

Her er ’Amerika’ blevet skiftet ud med ’menneskerettigheder’.

'Trump kan skabe fred'

Det bliver tredje gang, at Donald Trump og Vladimir Putin skal mødes. Første gang var ved G20-topmødet i Hamborg i Tyskland sidste år, og anden gang var under et topmøde i Vietnam.

Men det bliver første gang, at det kun er de to, der skal sidde ansigt til ansigt. Og selve mødet kommer til at finde sted i præsidentpaladset, der ligger med udsigt ud over havnen.

Emner som Ukraine, situationen i Syrien og russiske cybervåben er på dagsordenen. Men Donald Trump har dog ikke selv de store forventninger til mødet.

- Der vil ikke komme noget dårligt ud af det, og måske vil der komme noget godt ud af det, sagde han i går i et interview med CBS News.

- Jeg går ind til mødet med lave forventninger, understregede han.

Den russiske præsident er blevet kritiseret for ikke at respektere LGBT-rettigheder. (Foto: © Leonhard Foeger, Scanpix)

Men Markus Bunders, der er medlem af gruppen "Helsinki elsker Trump", håber dog, at mødet vil kaste noget mere positivt af sig.

- Jeg håber, at Helsinki vil blive husket som stedet, hvor Østen og Vesten mødtes igen og skabte fred, siger han til AP fra en bar i midten af byen, hvor han har forskanset sig med andre finner, der bakker op om den amerikanske præsident.

- Jeg tror, at hr. Trump er manden, der kan gøre det, understreger Markus Bunders.

Ida Veivo bor også i Helsinki, og hun har svært ved at se, hvad der vil komme ud af topmøde. Men hun håber, at ”det bliver noget godt”.

- Men jeg tror også, at mødet bare er et PR-stunt, siger hun til nyhedsbureauet.

I anledning af topmødet er 'America' blevet skiftet ud med 'Helsinki'. (Foto: © Lehtikuva, Scanpix)

Helsinkis historie som topmødeland

  • Gennem historien har den finske hovedstad lagt jord til flere historiske møder mellem USA og Sovjet/Rusland.

  • I 1975 underskrev den daværende præsident i USA, Gerald Ford, og den sovjetiske leder, Leonid Bresjnev, en slutakt i Helsinki. Heri stod, at de skulle respektere grænserne i Europa fra 1945.

  • I 1990, et år før Sovjetunionens fald, organiserede Finland også det sidste topmøde mellem USSR og USA.

  • I 1997 mødtes Bill Clinton og Boris Jeltsin i byen.

  • Finland er ikke medlem af Nato-alliancen, hvilket er med til at skabe "neutral grund" for mødet.

  • Kilde: Ritzau