Det var endnu en varm sommerdag i turistbyen Marmaris ved Middelhavskysten i Tyrkiet, da Ali Eren mødte på arbejde.
Han arbejder med vedligehold af offentlige områder, og den dag i 2022 var han på en helt almindelig legeplads for at feje, da han opdagede en efterladt sort taske på en af bænkene.
Indeni lå der det, der svarer til lidt over 75.000 danske kroner i hundrededollarsedler.
- En stor taske med mange penge, siger Ali Eren til SVT’s kriminalreporter, Diamond Salihu, da de står foran selvsamme bænk få måneder senere.
Det var flere kontanter, end Ali Eren nogensinde har set, og han bad derfor sin chef Hüseyin Eren om hjælp. Sammen kontaktede de politiet, der nåede frem til nogle unge mænd med irakisk id og "store skæg". Mændene gav Ali Eren en dusør som tak for hjælpen, tog tasken og forsvandt igen.
Dagen efter ved frokosttid så Hüseyin Eren så noget på sin telefon, der fik ham til at spærre øjnene op: Manden, som ham og Ali Eren netop havde afleveret tasken med pengene til, var efterlyst af Interpol.
Rawa Majid, der på daværende tidspunkt befandt sig i Marmaris, er i Sverige kendt som 'den kurdiske ræv’ og er mistænkt for drab og narkotikasmugling.
Men det er ikke det eneste, som 'den kurdiske ræv' er mistænkt for. Han er nemlig også lederen af Foxtrot, en af Sveriges mest voldelige bander, der står bag den voldsbølge, som hærger landet lige nu, og som politiet beskriver som de ansvarlige for det farligste kapitel i svensk historie siden Anden Verdenskrig.
Lige nu er Rawa Majid på flugt fra myndighederne - med høj sandsynlighed befinder han sig i Tyrkiet, hvor han har købt sig til et tyrkisk pas for en god sjat penge. Men det tyder på, at han ikke kan føle sig sikker i sit guldbur meget længe endnu.
Hvem er den kurdiske ræv?
Netværket Foxtrot er en kriminel organisation, der er aktiv i Sverige, og ledet af den 37-årige Rawa Majid med irakiske rødder.
Ifølge svensk politi er Foxtrot-netværket allieret med en række andre netværk, der opererer i andre dele af Sverige og fungerer som Rawa Majids fodsoldater.
Et kendetegn på medlemmer af Foxtrot er en guldring formet som en ræv, der snor sig hele vejen rundt om fingeren. For enden af ringen, på rævens hale, er en lille diamant. Det er en gave fra lederen til den absolutte inderkreds af banden, der primært består af hans egne familiemedlemmer.
Den ræveformede ring symboliserer bandelederen Rawa Majid – 'den kurdiske ræv'. Men inden han blev til den kurdiske ræv, var han en helt almindelig ung mand.
Majid har kurdiske rødder og er opvokset i Uppsala nord for Stockholm, hvor han som ung teenager drev en iskiosk sammen med sin mor. Hvordan han endte som en af Sveriges mest berygtede kriminelle, er der ikke et endegyldigt svar på, men nærmere en række episoder, der leder op til. Og det begyndte allerede i iskiosken, hvor det senere viste sig, at der blev hvidvasket narkopenge.
Som 19-årig blev Rawa Majid dømt for indbrud, og tre år senere rykkede han over til mere alvorlig kriminalitet. I 2009 blev han idømt 8,5 års fængsel for at smugle kokain fra Holland. Seks år senere blev han idømt en ny fængselsstraf for medvirken til kidnapning og grov vold. Og tre år senere blev han prøveløsladt og rejste til den irakiske del af Kurdistan
- Han var en del af en gruppe unge mennesker i Uppsala, der trådte forkert meget tidligt. Nogle af dem kunne man tale med og endda være med til at skubbe i den rigtige retning, andre kunne man slet ikke tale med - og han var en af dem, siger forsvarsadvokat Tom Placht, der dengang repræsenterede Majid til svenske Aftonbladet.
Men historien om Rawa Majid slutter ikke ved hans afrejse fra Sverige. Langt fra.
For i 2020 lykkedes det det svenske politi at knække koden til en krypteret chattjeneste EncroChat, hvor kriminelle handler med hinanden.
Og netop her fandt politiet frem til en mand, der kaldte sig selv for 'den kurdiske ræv'. Det var ham, der stod bag det narkotika med ræveklistermærker på, som var begyndt at komme til Sverige i store mængder, fandt politiet ud af.
Senere opdagede politiet, at Rawa Majid ikke bare stod bag massive mængder af narkotikasmugling, men at han drev en af de voldeligste bander i landet.
Men fordi Rawa Majid ikke befinder sig i Sverige, har det ikke været muligt for myndighederne at anholde ham - den detalje vender vi tilbage til. Først skal vi nemlig forbi rævens tidligere højre hånd, der nu er hans dødsfjende. For det er her, at voldsspiralen for alvor løber løbsk i Sverige.
Fra højre hånd til dødsfjender
Det er ikke muligt at portrættere Rawa Majid uden at komme ind på hans fjender, ofre og håndlangere, det hele er flettet sammen som arme og ben i kluddermor.
Ismail Abdo - også kendt som 'jordbærret' - har ifølge svenske medier i årevis været et højtstående medlem af Foxtrot og Rawa Majids højre hånd.
Abdo er tidligere dømt for blandt andet våbenbesiddelse og narkokriminalitet. Siden sidste efterår har han været varetægtsfængslet in absentia - for han befinder sig nemlig heller ikke i Sverige.
- Vi mener med god grund, at han er i Tyrkiet, og vi ved også, at han er blevet tyrkisk statsborger. Og Tyrkiet udleverer som bekendt ikke sine borgere, han er eftersøgt over hele verden, siger anklager Daniel Jonsson til svenske SVT om Ismail Abdo.
Den specifikke grund til og detaljerne om, hvorfor 'den kurdiske ræv' og 'jordbærret' gik hver til sit, vides ikke. Ifølge svenske medier og en af politiets teorier skulle Rawa Majid have stjålet stoffer fra ham, og således har konflikten udviklet sig. Men én ting er sikkert: Konflikten mellem de to har i dén grad udviklet sig.
Den 7. september blev en 60-årig kvinde skudt og dræbt i Gränby, mens hun lå og sov i sin seng. Alene i september var der hele syv mord på kun ti dage. Den 60-årige kvinde var bare et af ofrene. Men der er en grund til specifikt at nævne kvinden: Hun viste sig nemlig at være Ismail Abdos mor.
- At dræbe en mor har uhørt stor symbolværdi i den kurdiske kultur. Da det skete, forstod vi, at det ville gå ad helvede til, sagde en af efterforskerne til Uppsala Nya Tidning efter drabet.
Politiet har anholdt to teenagere - en på 15 og en på 19 år - for drabet på den 60-årige kvinde i villakvarteret. Politiet mener, at det er 'den kurdiske ræv', der har fået de unge drenge til at slå kvinden ihjel. 'Den kurdiske ræv' er kendt for at bruge helt unge drenge til at udføre det beskidte arbejde, da de ikke får lige så hårde straffe som personer over 18 år.
Men de unge drenge bruges ikke kun som fodsoldater, de ender også som ofre. Inden for de seneste måneder har man fundet tre unge drenge dræbt - en 13-årig og to 14-årige. Politiet formoder, at de 14-årige har været en del af Foxtrot-netværket, der har trådt ved siden af og betalt den ultimative pris.
Kort efter drabet på den 60-årige kvinde blev der skudt mod en ejendom i Uppsala. Ingen kom til skade, men det viste sig, at Rawa Majids svigermor bor i en af naboejendommene. Og siden da er skyderierne eskaleret. Både ofre og gerningsmændene bliver yngre og yngre, og politiet frygter, at det kun bliver værre fra nu af.
For at forstå, hvorfor den kurdiske ræv har valgt at gå til absolutte ekstremer på det seneste, skal vi over 4.000 kilometer væk til Istanbul i Tyrkiet.
Fra Sverige til Tyrkiet
I Tyrkiet har der siden 2018 eksisteret det, der bliver kaldt "det gyldne pas".
Med en investering på mindst 400.000 dollar (cirka 2,8 millioner danske kroner) i fast ejendom i Tyrkiet kan man nemlig købe sig til et statsborgerskab. Det blev indført af regeringen tilbage i 2018 og bliver kaldt for "det gyldne pas".
Og det er lige præcis det, som Rawa Majid har gjort. Det bekræfter han selv til det svenske medie SVT, der får en kort telefonsamtale med ham i dokumentaren “Gangsterparadiset” fra november 2022.
- Sådan er reglerne. Investerer du i landet, får du tyrkisk statsborgerskab. Det er der intet snyd ved, siger Rawa Majid til journalisten Diamond Salihu.
I Tyrkiet går den kurdiske ræv under et helt tredje navn - Miran Othman. Han afviser under samtalen med SVT at rejse tilbage til Sverige, da han mener, at han var "dømt på forhånd”.
Og det tyder også på, at Foxtrots konflikter har fulgt Rawa Majid fra Sverige til Tyrkiet.
Den 6. september - dagen inden drabet på Ismail Abdos 60-årige mor - kom to personer på motorcykel forbi en café i Maslak-distriktet i Istanbul. Her affyrede de flere skud mod personer i caféen, der svarede igen med skud. I tyrkiske medier beskrives episoden som "en krigszone".
Herefter blev hele seks svenske statsborgere i alderen 22-30 år anholdt.
Majid er heller ikke ukendt af politiet i Tyrkiet. Da han mistede tasken med de knap 75.000 kroner på bænken i Marmaris, blev han nemlig anholdt og senere løsladt igen.
Men da Sverige i 2022 forsøgte at få ham udleveret, blev anmodningen afvist af Tyrkiet, der som udgangspunkt ikke udleverer sine statsborgere. Derfor er Rawa Majid beskyttet, så længe han befinder sig på tyrkisk jord og har et tyrkisk pas.
Men nu er spørgsmålet, hvor længe han kan føle sig sikker på tyrkisk jord.
Farvel til det gyldne pas?
For nyligt kunne svenske medier rapportere, at en igangværende retssag i Tyrkiet om dokumentfalsk kan ende med, at Rawa Majid får frataget sit statsborgerskab. Retten i den tyrkiske kystby Bodrum har afholdt to retsmøder, og næste retsmøde i retssagen er berammet til november.
Bliver han fundet skyldig, så kommer det til at koste ham "det gyldne pas", og hans udlevering til Sverige bliver mere sandsynlig.
- Han er stadig efterlyst internationalt, og skulle den hindring forsvinde, så er det i hvert fald én hindring mindre, siger anklager Henrik Söderman til SVT.
Den tyrkiske regering afviser, at "det gyldne pas" giver adgang til kriminelle i landet, og henviser til, at der udføres grundigt papirarbejde, før et tyrkisk pas udstedes. Alligevel er debatten begyndt at blusse op, efter at historien om Rawa Majid har fyldt så meget i svenske medier.
Oppositionspolitiker og parlamentsmedlem Mustafa Yerenoglu har blandt andet henvendt sig til indenrigsministeren med spørgsmål specifikt om Rawa Majid. Også lederen af oppositionspartiet CHP, Kemal Kilicdaroglu, har udtalt sig kritisk om "det gyldne pas", og hvordan han mener, at det øger den kriminelle tilstedeværelse i landet.
Den kommende tid skal anklagemyndigheden i Tyrkiet tage stilling til, om Rawa Majids tyrkiske pas skal inddrages, samtidig bliver sagen om Majid mere og mere omtalt i Tyrkiet.
I et interview med Aftonbladet, opsummerer Tyrkiet-ekspert, Paul Levin, det således:
- Tidligere har hans kriminalitet været et problem for Sverige. Når det nu rammer Tyrkiet, kan man forestille sig, at regnestykket vil ændre sig.