Sverige ramt af talrige eksplosioner – men mange svenskere har vænnet sig til det

Voldsomme angreb er nærmest blevet hverdagskost i Sverige, hvor man alene i år har oplevet over 100 eksplosioner.

Politifolk i gang med efterforskningen på et gerningssted i Göteborg i går. (Foto: © Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)

Natten til i går bød på fire forskellige eksplosioner rundt omkring i Sverige.

To af eksplosionerne fandt sted ved ettiden i Göteborg med blot ti minutters mellemrum, mens yderligere to indtraf en time senere i byen Nyköping og Stockholm-forstaden Norsborg, rapporterer SVT.

Alle eksplosionerne skete ved beboelsesejendomme, men ingen kom til skade ved nogen af episoderne.

Få timer senere standsede en politipatrulje en bil med fire personer i Trollhättan en times kørsel nord for Göteborg. Her blev der fundet sprængstof i bilen, og de fire mænd blev anholdt under mistanke for at forberede et angreb, skriver SVT.

Den ene eksplosion i Göteborg satte sine spor på en opgang og flere ruder i området. (Foto: © Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)

I skrivende stund ved svensk politi ikke, hvem der står bag de forskellige eksplosioner.

Men Peter Suppli Benson, Berlingskes nordiske korrespondent, tør næsten garantere, at eksplosionerne har forbindelse til kriminelle svenske bander.

Lignende eksplosioner er nemlig set talrige gange før og bruges mod områder, hvor bandemedlemmer eller deres familier bor, siger korrespondenten til P1 Morgen.

Han peger på, at håndgranater med jævne mellemrum tages i brug, men også civilt sprængstof fra den svenske mineindustri er en del af bandernes værktøjskasse.

- Det florerer i pænt stor stil i Sverige og har gjort det i relativt mange år. Det er simpelthen et redskab, der bliver brugt i spillet om magten i det her bandemiljø, siger Peter Suppli Benson.

Men mens det for mange danskere kan lyde voldsomt eller chokerende med eksplosioner i svenske boligområder, så er det efterhånden hverdagskost.

For indtil videre er der i år registreret over 100 eksplosioner i Sverige.

Svenskerne har vænnet sig til det

Bandekriminaliteten i Sverige har i de senere år været karakteriseret ved store mængder drab. Sidste år blev der sat en trist rekord, da 63 personer blev skuddræbt i Sverige i løbet af 2022.

Til sammenligning var det tilsvarende tal for Danmark otte, oplyser Ritzau.

De mange svenske skyderier har resulteret i, at Sverige har en trist Europa-rekord, hvad angår skuddrab. (Foto: © ANDERS Wiklund, Ritzau Scanpix)

Niveauet for antallet af skuddrab er indtil videre lidt lavere i år, fortæller Peter Suppli Benson. Til gengæld er der skruet op for eksplosionerne, hvor man allerede har overgået tallet for sidste år, beretter det svenske medie Dagens Nyheter.

De mange skyderier og eksplosioner har ført til, at svenskerne efterhånden har vænnet sig til den ekstreme situation, fortæller Peter Suppli Benson.

- Hvis jeg tillader mig at generalisere, så er der en underlig apati i forhold til de svenske bander og deres ageren i de svenske byer, siger korrespondenten.

- Lidt forenklet sagt så registreres det, men ikke på et niveau, som vi ser herhjemme.

- Så det er nærmest som om, at svenske medier har skrevet mere om skyderiet på Christiania forleden, end hvad der sker i deres egne forstæder, fordi de simpelthen har vænnet sig til, at der er en bandekrig, som kører, siger Peter Suppli Benson.

- Meget af det foregår i forstæderne langt væk fra, hvor mange andre svenskere bor. Men ikke desto mindre, så har man vænnet sig til det og er blevet lidt teflonbelagt på det.

I 2021 vakte det opsigt, da den svenske rapstjerne Einar blev skuddræbt i udkanten af Stockholm. (Foto: © JESSICA GOW, Ritzau Scanpix)

Forsøger at kopiere Danmark

Sidste efterår kom en ny borgerlig regering til magten i Sverige, og den arbejder hårdt på at få indført ny lovgivning, der skal hjælpe med at komme den store bandekriminalitet til livs, fortæller Peter Suppli Benson.

- De arbejder lige - ligesom den tidligere regering - på at få flere politifolk på gaden, siger korrespondenten.

Han peger på, at hvor man i Danmark taler om varme og kolde hænder i sygehusvæsenet, så omhandler diskussionen i Sverige i høj grad om at få politifolk ud af kontorerne og ud på gaderne, hvor bandeopgørene udspiller sig.

- Det er tydeligt, at der er en borgerlig regering, som har skruet op for retorikken, men også for forsøgene på at ændre lovene og straffene, og kopiere Danmark, og har gjort det i stor stil, siger Peter Suppli Benson, der peger på, at svenskerne har skævet til de bandepakker, som Danmark har indført i løbet af det seneste årti.

Den daværende svenske socialminister, Lena Hallengren, og den daværende integrations- og migrationsminister, Anders Ygeman, besøgte sidste sommer København for at lære om den danske bandeindsats. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Men de svenske myndigheder står over for en enorm opgave, understreger han.

- Man har et bandemiljø, som er revet frit fra resten af samfundet, og som har fået lov til at leve for godt for længe. Under det er der så en kamp om et narkomarked, som også helt sikkert er en driver i forhold til den økonomi, der er så vigtig for bander.

I dette afsnit af udlandsmagasinet Horisont fra sidste år kan du se mere om den svenske gangsterkrig