George Floyds familie lægger sag an mod politiet og bystyret

Racisme og dårligt politiarbejde førte til George Floyds død, mener familien.

'Minneapolis krænker anholdtes rettigheder, især sorte mænds, og der er behov for uddannelse af betjente og en anden mentalitet', siger Floyd-familiens advokat, Ben Crump. (Foto: © KEREM YUCEL, Scanpix)

Familien til George Floyd tager et nyt skridt mod politiet og bystyret, efter George Floyd mistede livet under en voldsom anholdelse, hvor betjenten Derek Chauvin satte sit knæ mod hans hals.

Det sker med et civilt sagsanlæg mod både bystyret i Minneapolis og de fire betjente, der er sigtet i sagen.

Familien mener, at George Floyd døde som følge af dårligt politiarbejde samt en racismekultur i politistyrken og forskelsbehandling af sorte borgere.

Det har ifølge familiens advokat fået lov at gennemsyre betjentenes tilgang til deres job i årevis.

- Det her søgsmål viser, hvad vi hele tiden har sagt; at hr. Floyd døde, fordi han fik vægten fra hele Minneapolis' politistyrke ned over sin hals - ikke kun Derek Chauvins knæ, siger familiens advokat, Ben Crump, på et pressemøde ifølge CNN samt det lokale medie Star Tribune.

'Corona sætter alt på pause - undtagen racismen'

Familien Floyd håber, at søgsmålet vil danne præcedens, så politiet ikke længere "uretmæssigt slår marginaliserede borgere ihjel - særligt sorte folk", som Ben Crump formulerer det.

- Minneapolis har en lang historie med politikker, procedurer og bevidst forskelsbehandling, der krænker anholdtes rettigheder, især sorte mænds, og der er behov for uddannelse af betjente og en anden mentalitet, siger advokaten.

Han mener, at politiets behandling af sorte påvirker dem og hele samfundet i samme grad som den aktuelle corona-pandemi og tilføjer;

- Alt ser ud til at være sat på pause under denne nedlukning på grund af corona-pandemien undtagen racisme og diskrimination samt politiets brutalitet mod sorte og brune i USA.

George Floyd mistede 25. maj livet under en brutal anholdelse i byen Minneapolis i USA. (Foto: © Stephanie Keith, Scanpix)

Planer om at nedlægge politiet

Byens borgmester, Jacob Frey, ønsker ikke at kommentere sagsanlægget, mens statsanklager Erik Nilsson kalder George Floyds død "en tragedie".

Han siger yderligere, at man vil tage sig af søgsmålet, men at det ikke må påvirke den verserende retssag mod de fire sigtede betjente, der alle har mistet deres job hos politiet i Minneapolis.

Minneapolis' byråd har allerede erkendt, at politiet trænger til en gennemgribende genopbygning og annoncerede derfor i begyndelsen af juni planer om at nedlægge politiet i sin nuværende form.

- Vi tror ikke på, at vi har muligheden for at reformere politiet, og vi har brug for, at det skal være fuldstændigt anderledes, end hvad det er nu, for at vi på et tidspunkt kan føle os sikre, sagde byrådsmedlemmet Steve Fletcher i den forbindelse.

27 gange råbte Floyd, at han ikke kunne få luft, da politibetjenten Derek Chauvin sad med knæet på Floyds hals. Og flere gange gav Floyd også udtryk for, at han ikke kunne forstå, hvorfor politiet var så voldsom mod ham, fremgår det af en udskrift af videoen af hans anholdelse.

George Floyds død har skabt vrede og debat om racisme og politivold i USA, hvilket også har ført til store demonstrationer under bevægelsen 'Black Lives Matter' mange steder i verden, herunder også i Danmark.

Se nogle af forklaringerne på, at den sorte befolkning i USA er særligt udsat, når politiet tager hårdhændede metoder i brug: