Optagelser afslører: George Floyd råbte på mor, børn og på luft 27 gange

Et nyt udskrift af optagelser fra kropskamera viser også, at George Floyd flere gange gentog ordene: "Jeg dør".

Hændelsen affødte enorme demonstrationer, der spredte sig fra Minneapolis, hvor Floyd døde, til resten af USA og siden til flere steder i verden. (Foto: © JEENAH MOON, Scanpix)

- Jeg kan ikke få luft, jeg kan ikke få luft. Mor. Mor. Mor. Mor.

- Sig til mine børn, at jeg elsker dem. Jeg dør.

Sådan lød det blandt andet fra den nu afdøde George Floyd, da han den 25. maj mistede livet under en brutal anholdelse i byen Minneapolis i USA.

27 gange råbte Floyd, at han ikke kunne få luft, da politibetjenten Derek Chauvin sad med knæet på Floyds hals. Og flere gange gav Floyd også udtryk for, at han ikke kunne forstå, hvorfor politiet var så voldsom mod ham, fremgår det af en udskrift af videoen af hans anholdelse.

Det viser et nu offentliggjort udskrift af, hvad der blev sagt op til Floyds død. Det hele optaget på et politi-kropskamera.

27 gange råbte Floyd, at han ikke kunne få luft, da politibetjenten Derek Chauvin sad med knæet på Floyds hals. Og flere gange gav Floyd også udtryk for, at han ikke kunne forstå, hvorfor politiet var så voldsom mod ham.

George Floyd råbte efter luft 27 gange under anholdelse, viser udskrift.

- Jeg bliver klaustrofobisk. Min mave gør ondt. Alt gør ondt. Jeg har brug for noget vand eller noget. Please. Please. Jeg kan ikke trække vejret, betjent, sagde Floyd.

Som svar på Floyds adskillige råb om, at han ikke kunne få luft, svarede Derek Chauvin blandt andet:

- Så lad være med at sige noget, lad være med at råbe, det kræver en masse ilt at tale.

Betjenten er siden blevet sigtet for drab.

Udskrift indsendt af betjent

I alt fire betjente har fra start været involveret i sagen, der begyndte, fordi en butiksejer mente, at Floyd tilsyneladende havde forsøgt at bruge en falsk pengeseddel.

Udskriftet blev i går indsendt til retten i delstaten Minnesota i et forsøg fra en af de involverede betjente på at få fjernet anklagerne mod sig selv. Betjenten mener ikke, at han bør holdes ansvarlig for drabet, da han blot modtog ordrer fra Derek Chauvin.

Ifølge udskriftet spørger Lane undervejs i anholdelsen af George Floyd, om ikke betjentene bør vende Floyd om på siden, hvortil betjent Chauvin svarer:

- Nej, han bliver, hvor han er.

Den anden betjent udtrykker derefter bekymring, hvortil svaret fra Chauvin lyder:

- Tja, det er derfor, en ambulance er på vej.

Indtil nu har de fleste oplysninger om hændelsen stammet fra videoer delt på de sociale medier. Udskriftet kaster lys over hele forløbet, fra politiet ankommer, til at Floyd mister livet.

Flere gange diskuterer politiet blandt andet, om George Floyd er påvirket af stoffer. Det benægter Floyd, fremgår det af udskriftet.

Alle fire betjente er nu blevet fyret.

Diskussion om racisme har bredt sig

Sagen fra Minneapolis er gået verden rundt og har affødt enorme demonstrationer. Protesterne startede i Minneapolis og bredte sig så til resten af USA og flere steder i verden.

Floyds død og de mange protester har for alvor sat gang i diskussionen om racisme og politivold i USA.

Det gælder også her i Danmark.

Black Lives Matter-demonstration foran den amerikanske ambassade søndag den 7. juni 2020. Black Lives Matter er en bevægelse, der fører kampagner mod vold og racisme over for sorte mennesker. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Samtidig er der nu gang i diskussionen om kontroversielle monumenter.

Nogle vil nu have fjernet statuer af personer, der for eksempel kan sættes i forbindelse med slavehandel. Andre mener, at den slags statuer bør deklareres med infomærkater.

I blandt andet USA, Tyskland og Storbritannien er statuer blevet vandaliseret.

I Bristol i det sydvestlige England er en omstridt statue af slavehandleren Edward Colston blevet kastet i en flod. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)

I USA har præsident Donald Trump taget stor afstand til hærværk på statuer. Det gjorde han blandt andet under en tale i forbindelse med USA's uafhængighedsdag.

Samme dag blev en statue af USA's førstedame, Melania Trump, brændt ned i hendes hjemland Slovenien.

Se nogle af forklaringerne på, at den sorte befolkning i USA er særligt udsat, når politiet tager hårdhændede metoder i brug: