Gasmasker af bomuld og kul: Civile i Idlib forbereder sig på kemiske angreb

FN frygter humanitær katastrofe, og befolkningen i Idlib forbereder sig på det værste.

I den oprørskontrollerede Idlib-provins i det nordvestlige Syrien er der frygt for, at Syriens hær - igen - vil bruge kemiske våben, når den ventede militæroffensiv for alvor går i gang.

Så nu er lokale indbyggere begyndt at fremstille hjemmelavede gasmasker.

Gasmaskerne består af et papbæger fyldt med trækul og bomuldskugler, der sættes fast i en plastikpose til at tage over hovedet. Denne improviserede gasmaske er den seneste opfindelse til at beskytte civilbefolkningen i Idlib mod et eventuelt kemisk angreb.

- Ideen til gasmaskerne fik jeg fra internettet. De koster mig meget lidt, og jeg har allerede omkring 200. Vi begyndte at lave gasmaskerne, fordi vi hørte, at der blev truet med brug af kemiske våben, siger en syrisk mand til mediet Step News.

Det er Euronews, der har delt billederne med DR Nyheder. Mandens identitet er ukendt, men geodata fra videoen viser, at den optaget i regionen.

Også underjordiske forrådskamre dybt nede under jorden bliver lige nu fyldt med de mest nødvendige fødevarer.

Ingen våbenhvile

FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, har flere gange advaret om, at en eventuel offensiv mod Idlib vil sende flere hundrede tusinde mennesker på flugt. Han har derfor indkaldt landene, der ventes at deltage i offensiven, til forhandlingsbordet.

Men tilsyneladende uden det store held.

Ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder - der overvåger situationen i regionen - har der allerede været over 1.000 fly- og artilleriangreb både i den sydlige del af Idlib og i den nordlige og vestlige del af Hama-provinsen.

Ved et møde i sidste uge skulle Irans præsident, Hassan Rohani, Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, drøfte situationen i Idlib.

På mødet foreslog Erdogan, at parterne i krigen skal indgå en våbenhvile, men det afviste præsident Putin, fordi terrorgrupperne Islamisk Stat og Nusra Fronten, der kontrollerer størstedelen af Idlib-provinsen, ikke er en del af forhandlingerne.

Humanitær katastrofe

FN anslår, at flere end 30.000 mennesker allerede er på flugt i Idlib på grund af angrebene. Men man frygter, at når først det ventede slag om området går i gang, vil yderligere 800.000 mennesker flygte.

Knap tre millioner mennesker befinder sig i Idlib - og næsten halvdelen af dem er allerede blevet fordrevet fra kampe andre steder i Syrien.

Hvis - eller rettere når - Syriens regeringshær - med støtte fra Rusland og Iran - indleder et regulært stormløb på den sidste oprørskontrollerede bastion i Syrien, frygter FN, at det vil udløse den hidtil værste humanitære katastrofe i det 21. århundrede.