Klimaforskere over hele USA har travlt med at lagre afgørende forskning om klimaforandringer.
For om cirka en måned sætter Donald Trump sig til rette i det Hvide Hus som USA’s præsident, og forskerne er bange for, at års klimaforskning vil gå tabt.
- I øjeblikket er stemningen præget af det, der nok bedst kan sidestilles med eftermælet af en orkan eller stormflod.
- Man er lige kommet sig over chokket og fokuserer nu på, hvad der kan reddes og hvordan kommer vi videre her fra, siger Jarl Krausing, der er international chef for den grønne Tænketank, Concito, og lige vendt hjem fra Washington.
De bange anelser hos forskerne skyldes blandt andet, at Donald Trump har tidligere kaldt global opvarmning for et svindelnummer. Han har også truet med, at USA vil trække sig ud af den globale klima-aftale, der blev vedtaget af 196 lande for et år siden i Paris.
Klimaskeptiske rådgivere
Derudover har Donald Trump i de seneste uger udpeget flere klimaskeptikere til sit kommende hold af ministre og rådgivere.
En af dem er Rick Perry, der bliver ansvarlig for Energiministeriet. Han kommer fra den olierige delstat Texas, er skeptisk overfor om den globale opvarmning er menneskeskabt og har tidligere foreslået at nedlægge energiministeriet.
Ifølge Washington Post har en af Trumps rådgivere foreslået, at NASA ikke længere skal forske indenfor klimaforandringer og i stedet koncentrere sig om rumforskning. Og det ville gå ud over hele verden, mener Jarl Krausing:
- Hvis NASA stopper med at overvåge de globale klimaforandringer, ville det være meget uheldigt. Det ville have en negativ effekt på et globalt niveau, hvis man ikke kunne følge, hvordan det her udvikler sig over tid.
Den kommende præsident, Donald Trump, har dog ikke foreslået at fjerne noget data, men flere forskere tager ingen chancer.
Tager sagen i egen hånd
Frygten for at års offentlig klimaforskning vil forsvinde, når Trump tager over, har således fået forskerne til at tage sagen i egen hånd. I weekenden mødtes forskere og frivillige på Toronto Universitet, hvor de arbejdede på at kopiere og bevare information fra den amerikanske Miljøstyrelse, EPA.
Og på Pennsylvania Universitet har de arbejdet på, hvordan de kan samle og gemme så meget forskning som muligt uden for offentlige dataservere.
- Det er måske en overreaktion, men jeg tror også, man skal være nøgtern og sige, at vi har at gøre med en valgt præsident, som ikke har været fuldstændig låst og rationel sammenhængende i de udmeldinger, han er kommet med, siger Jarl Krausing og forsætter:
- Og så er det meget fornuftigt at sørge for, at den viden ikke kun bliver i centraladministrationen.
Frivillige vil hjælpe med at sikre data
Da den amerikanske meteorolog, Eric Holthaus, på det sociale medie Twitter skrev, om der var forskere, der havde en vigtig klimadatabase, som ikke måtte forsvinde, fik han en overflod af svar tilbage.
Forskere tilføjede links på snesevis af regeringens klimadatabaser til et Google-dokument. Investorer tilbød økonomisk hjælp til at kopiere og sikre vigtig klimadata. Advokater tilbød at hjælpe med gratis rådgivning. Og IT-eksperter tilbød plads på servere og hjælp til at sortere oplysningerne.
- De frygter hele den vidensopbygning om klimaforandringer, som USA har opbygget for at udvikle landets klimapolitik, simpelthen bliver hevet ud eller fjernet eller negligeret, når den nye regering træder ind.