Trumps hold: Klimaskeptikere på centrale poster

Den kommende præsidents udnævnelser peger på et comeback for fossile energikilder, skriver DR's journalist i USA.

USA's klimapolitik skal forvaltes af personer med tætte forbindelser til den amerikanske olieindustri. (Foto: © Shannon Stapleton, Scanpix)

Hver dag bliver nye navne tilføjet til listen over Trumps ministre og rådgivere.

Og der tegner sig et mønster - i hvert fald på klimaområdet, hvor tre af Trumps udpegelser peger i retning af mindre kontrol og begrænsing af drivhusgasser - og på mere fokus på fossile energiformer.

Sådan kommer det i hvert fald til at gå, hvis de tre nøglepersoner får indflydelse på Trumps politik. Lad os tage de tre navne ét for ét:

Scott Pruitt, direktør for EPA

Den kommende chef for den amerikanske udgave af miljøstyrelsen, EPA, har en række udestående sagsanlæg mod netop EPA.

Scott Pruitt er justitsminister i delstaten Okalhoma, som har en stor olie- og gasindustri. Og han er modstander af Barack Obamas og styrelsens forsøg på at mindske udledningen af drivhusgasser og forbrændingen af fossile brændsler.

Scott Pruitt. (Foto: © NICK OXFORD, Scanpix)

- Amerikanerne er trætte af at se milliarder af dollar blive drænet fra vores økonomi som følge af unødvendige krav, og jeg vil køre miljøstyrelsen så vi både beskytter miljøet og sørger for frihed for amerikansk erhvervsliv, har han sagt ifølge avisen Washington Post.

EPA er den øverste myndighed i USA på miljøområdet, og styrelsen skal håndhæve både lovgivning vedtaget af Kongressen og præsidentens politik på området. Pruitt mener ikke, at klimaforandringer entydigt er menneskeskabt:

- Diskussionen er ikke slut endnu. Videnskabsfolk diskuterer stadig, om klimaforandringer er forbundet til menneskers aktiviteter, har han skrevet i en artikel i tidsskriftet National Review.

Rex Tillerson, udenrigsminister

I går udnævnte Donald Trump Rex Tillerson, der i dag er direktør i oliegiganten Exxon Mobil, til posten som udenrigsminister.

Rex Tillerson. (Foto: © Eric Piermont, Scanpix)

Rex Tillerson kommer fra oliestaten Texas og har en 41 år lang karriere bag sig i virksomheden, hvor han begyndte som ingeniør. Siden arbejdede han sig op og fik ansvaret for både virksomhedens arbejde i Rusland og Yemen, inden han i 2006 blev øverste direktør i milliard-virksomheden.

Tillerson har i modsætning til Trump - som har haft flere forskellige holdninger - anerkendt, at klimaforandringer er menneskeskabt. På trods af sin fortid i en olie-gigant bliver han set som en af de mere klimavenlige i Trumps kommende regering.

Han mener, at mennesker skal finde en teknologisk løsning og tilpasse sig:

- Menneskeracen har brugt hele vores tid på jorden på at tilpasse os. Vi vil tilpasse os til det her, har Rex Tillerson sagt ifølge avisen Washington Post.

Som udenrigsminister kommer Rex Tillerson til at sidde for bordenden, når USA deltager i internationale klimaofrhandlinger.

Rick Perry, energiminister

Rick Perry blev for alvor kendt i den brede offentlighed, da han stillede op til præsidentvalget i 2012 - og erklærede, at energiministeriet var et af de ministerier, han ville nedlægge - simpelthen fordi det ifølge Rick Perry er overflødigt.

Nu skal han sidde som øverst ansvarlig for ministeriet.

Rick Perry. (Foto: © JIM YOUNG, Scanpix)

Rick Perry er ligesom Rex Tillerson fra Texas - han er tidligere guvernør i den olie-rige delstat. Og få politiske figurer i USA kan få klimaaktivister til at se rødt som Perry. Han sidder blandt andet i bestyrelsen for det firma, som forsøger at bygge olierørledningen Dakota Access Pipeline gennem indianerreservatet Standing Rock i North Dakota.

Perry lægger ikke skjul på sin skepsis, når det kommer til klimaforandringer:

- Videnskaben er ikke afgjort endnu. Det er helt gakket, at vi skal sætte den amerikanske økonomi over styr på grund af en usikker videnskabelig teori, har han sagt ifølge Washington Post.