Den amerikanske popstjerne Ariana Grande havde netop færdiggjort sin koncert Manchester Arena for 21.000 tilskuere mandag aften - de fleste af dem ellevilde teenagefans - da alt pludselig endte i kaos og panik.
I koncertstedets foyer detonerede en ung mand en selvmordsbombe og tog mindst 22 personer med sig i døden.
Senere har politiet identificeret den formodede terrorist som den 22-årige Salman Abedi, der havde libyske rødder, men er født og opvokset i Manchester - selvsamme by, hvor han tog adskillige med sig i døden.
Hermed skriver han sig ind i en række af såkaldt 'homegrown terrorists', der er personer, som er opvokset i det vestlige land, hvor de senere har udført et islamistisk terrorangreb.
Men alligevel er der flere ting, som adskiller 22-årige Salman Abedi fra den typiske selvmordsbomber, fortæller Tore Refslund Hamming, ph.d. i militant ekstremisme ved European University Institute i Firenze.
- Den typiske terrorist kendetegnes ved at have en kriminel baggrund for derefter - for eksempel i fængslet - at have gennemgået en lynradikalisering, siger Tore Refslund Hamming og fortsætter:
- Det, der er kommet frem om denne gerningsmand, er, at han har en meget lang fortid inden for islam. Han er kommet i moskeen gennem det meste af sit liv, men har først udviklet sin sympati for den militante side senere, siger han og fortæller, at det også er kommet frem, at den formodede gerningsmands far har været medlem af en libysk organisation, der har været tilknyttet til al Qaeda op igennem 90’erne.
Tyder på Islamisk Stat
I dag er det kommet frem på et pressemøde, at Salman Abedi tidligere både har været i Syrien og Libyen. Den franske indenrigsminister, Gerard Collomb, siger til BFMTV, at det var her, at han højst sandsynligvis blev radikaliseret.
12 timer efter angrebet tog Islamisk Stat skylden for angrebet i en erklæring sendt ud via organisationens nyhedsbureau Amaq.
Og ifølge Tore Refslund Hamming tyder det også på, at det er IS, som står bag. Det bygger han blandt andet på, at Salman Abedi, der angiveligt havde været i kontakt med en såkaldt IS-recruiter i sin hjemby. Derudover hæfter han sig også ved målet for bombeangrebet.
- En popkoncert symboliserer en kultur, som de (IS, red) ikke bryder sig om. De bryder sig ikke om den måde, som vi lever vores liv på moralsk. At angribe et blødt mål er deres måde at fortælle omverdenen, at de er forskellige for os, siger p.hd. i militant terrorisme Tore Refslund Hamming.
IS undersøger angreb til bunds
Eksperten mener ikke, at det nødvendigvis taler imod en IS-indblanding, at der gik mere end 12 timer, før de tog skylden for angrebet.
Han mener, at Islamisk Stat ofte er påpasselige og undersøger til bunds om, hvorvidt det er en af deres sympatisører eller medlemmer, som står bag et angreb.
- Det er en stor organisation, der er decentraliseret og deres medieafdeling ved ikke altid, hvad deres folk render rundt og laver, og om de har haft kontakt til den person i Europa, som har begået et angreb, siger Tore Refslund Hamming og fortsætter:
- Selv for IS er det ikke særlig smart, hvis de tager ansvaret for noget, som en anden organisation kan bevise at stå bag. Så nogle gange er de påpasselige og venter med at se, om en anden gruppe melder noget ud.
SAGEN KORT
- •
Mindst 22 personer mistede mandag livet i en eksplosion efter en koncert med den amerikanske sanger Ariana Grande i Manchester Arena.
- •
Eksplosionen fandt sted klokken 22.33 lokal tid i koncertstedets foyer i minutterne efter, at koncerten var slut.
- •
Politiet har bekræftet, at 22 personer indtil videre er omkommet.
- •
Omkring 60 er indlagt på hospitalet, og heraf er 20 onsdag i kritisk tilstand.