Det er spild af penge, og derfor trækker USA sig ”meget snart” ud af Syrien.
Sådan lød den overraskende udmelding fra USA’s præsident, Donald Trump, da han under et besøg hos fabriksarbejdere i Ohio pludselig kom ind på USA’s engagement i Mellemøsten.
Men det vil være at skyde sig selv i foden at trække de godt 2.000 amerikanske tropper ud af Syrien nu, siger seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Helle Malmvig.
- Det vil have kæmpestore konsekvenser, især for kurderne i nordøst, der lever under USA’s beskyttelse.
- Og så vil det have nogle store geopolitiske konsekvenser, for det vil være en gevinst for blandt andet Iran og dets allierede, siger Helle Malmvig.
Iran vil nemlig kunne udnytte det vakuum, USA vil efterlade, til at rykke ind i et område, der er strategisk vigtigt for dem, siger hun.
- Der er mange af USA’s tætte allierede i regionen, altså Saudi-Arabien og Israel, der skriger ”Iran, Iran, Iran” og at de er ved at bygge en landbro hele vejen fra Tehran og ud til Middelhavet.
Stik imod den amerikanske linje
Donald Trumps udmelding går direkte imod USA’s officielle strategi.
I januar understregede den daværende udenrigsminister Rex Tillerson vigtigheden af at blive i Syrien. Og ifølge CNN lød det så sent som i går fra Pentagon, at amerikanske tropper bør blive i landet, i hvert fald i den nærmeste fremtid.
Begrundelsen for at trække sig tilbage er ifølge Trump, at Islamisk Stats såkaldte kalifat snart er udryddet.
- I øvrigt banker vi Islamisk Stat, så vi forlader Syrien meget snart. Meget snart, sagde Trump i går.
Men det argument er ikke nødvendigvis gangbart, forklarer Helle Malmvig.
- I den tidligere Syrien-strategi sagde man, at man godt ved, at det at nedkæmpe Islamisk Stat ikke kun foregår militært, men også kræver et langt sejt træk efterfølgende.
Skaber usikkerhed om USA’s engagement
Derfor er Trumps udmelding ekstremt overraskende. Men hvad enten den amerikanske præsidents ord bliver virkelighed eller ej, kan de føre til endnu mere ustabilitet i området, mener Helle Malmvig.
- Det gør kurderne endnu mere usikre, og der er helt sikkert nogle aktører, der vil teste USA’s vilje til at blive. Der har før været mindre angreb, der skulle teste USA’s engagement i Syrien, nu hvor IS mere eller mindre er nedkæmpet.
- Det, tror jeg, vi vil se igen, for udmeldingen skaber usikkerhed om, om USA vil blive, siger Helle Malmvig.
Ifølge det amerikanske udenrigsministerium kender man intet til, at der skulle være officielle planer om at trække amerikanske tropper ud af Syrien, skriver CNN.