Folket har stået i kø i flere dage: Charles' kroning pakker London ind i flag, VIP-gæster og jubelbrøl

Selvom kong Charles holder fast i kongelige skikke, vil kroningen alligevel være mere moderne og mere multikulturelt.

Det er først til mølle, hvis man vil have de bedste glimt af kong Charles' kroningsdag i London, som officielt begynder i dag klokken 12.00 dansk tid.

Helt almindelige briter har da også stået i kø i flere dage for at komme så langt foran som muligt. Langs The Mall er der slået telte op, hvor kongelige fans har overnattet.

Resten af befolkningen må nøjes med at se med på storskærm i Hyde Park, Green Park and St James's Park.

Foran Buckingham Palace vil stå omkring 4.000 særligt inviterede folk bestående af almindelige briter, som er veteraner, velgørenhedsfolk og ansatte ved sundheds- og omsorgssektoren.

Det skriver BBC, der selv gik i gang med at rapportere fra den store begivenhed fra klokken 05.00 i morges dansk tid.

- Efter alle øvelserne og planlægningen kommer vi til at se en dag med spektakulært festspil og historie blive skrevet. Mange af os vil aldrig have set en kroning før, og dette vil være en chance for at se det hele udfolde sig, skriver det britiske medie.

Selve kroningen bliver en symbolsk fejring krydret med gudstjeneste, taler, special-komponeret musik, militærparade og kongelig pomp og pragt af allerhøjeste klasse.

Mere end 5.000 soldater vil deltage i kroningen og skal følge de kongeliges kortege gennem London.

De nærmeste gæster bliver de 2.200 inviterede VIP-gæster som flere hundrede stats- og regeringschefer samt et hav af kongelige overhoveder i Westminster Abbey fra 203 lande.

Fra Danmark deltager kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary repræsenterer Danmark ved dagens fejring, fordi dronning Margrethe ikke kan deltage på grund af sin rygoperation. Her ses kronprinsparret hilse på kong Charles i går ved en reception på Buckingham Palace. (Foto: © Jacob King, Associated Press)

'Kongens skæbnedag'

De britiske aviser har naturligvis kongen på forsiderne og flere har trykt særtillæg kun om dagens kongelige fest. The Guardian tilbyder læserne 20 siders ekstra om kroningen, mens The Daily Telegraph har trykt 84 ekstra sider.

- Kongens skæbnedag, lyder overskriften på avisen The Times.

- Han vil ikke kun bære kronen, han vil bære historiens vægt og nationens håb, skriver Daily Mirror på sin forside.

- Kroningen er en chance for at minde nationen og verden om monarkiets rolle og relevans. Og den bliver et øjeblik til at genopfinde og rebrande det britiske kongehus, skriver BBC i en analyse af den spektakulære begivenhed.

  • Telte og soveposer har været rammen om Buckingham Palace de seneste dage. (Foto: © Paul Childs, Ritzau Scanpix)
  • Der har ikke været en kroning i Storbritannien siden 1953. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)
  • Af alle monarkierne i Europa er det britiske kongehus det eneste, der holder fast i det. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)
  • Her ses politibetjente ankomme til festen, idet der naturligvis er kaldt ekstra mandskab ind for at holde styr på sikkerheden ved den enorme begivenhed. (Foto: © Markus Schreiber, Associated Press)
  • Gader og stræder er pyntet i dagens anledning. Her er det Regent Street i det centrale London. (Foto: © Markus Schreiber, Associated Press)
  • Tropper i fuld uniform ankommer til Waterloo station i London fra forskellige militærbaser og marcherer over Westminster Bridge. (Foto: © MAY JAMES, Ritzau Scanpix)
  • Mere end 5.000 væbnede styrker ankommer med tog til London Waterloo. Network Rail siger, at det er den største samling af militært personel på Storbritanniens jernbaner siden Winston Churchills begravelse i 1965. (Foto: © MAY JAMES, Ritzau Scanpix)
  • Kroningen bliver uden tvivl også en kæmpe folkefest. (Foto: © KEVIN COOMBS, Ritzau Scanpix)
  • Folket har klædt sig ud og har taget kroner og flag med. (Foto: © Stephanie Lecocq, Ritzau Scanpix)
1 / 9

Selve kroningen finder sted i Westminster Abbey klokken 12.00 dansk tid.

Den vil ifølge BBC komme til at foregå på stort set samme måde, som den har gjort i 1.000 år.

Men den vil også vise monarkiet i et mere moderne lys, lyder det i BBC's analyse.

Det britiske kongehus har selv beskrevet kroningen som 'tradition blandet med modernitet og kongen er ifølge BBC bevidst om, at verden og hans egen institution må følge med tiden og afspejle samfundet.

- Han ved, at kronen skal afspejle den forandring. Heldigvis for ham hænger disse ændringer sammen med hans egne sympatier, skriver BBC.

Lykønskninger fra jøder, muslimer og buddhister

En ud af fem af dem, der deltager i fejringen, vil være velgørenhedsarbejdere og frivillige i lokalsamfundet.

Fem ud af 12 musikere, der har komponeret musikken til dagen er kvinder. Ved dronning Elizabeths kroning i 1953 var det kun mænd, som havde stået for musikken.

Flere fremtrædende personer med en anden hudfarve end hvid vil spille en rolle ved ceremonien i dag. Det er blandt andet tilfældet, når de kongelige regalier, herunder kronjuvelerne, tages frem i Westminster Abbey.

Nogle af regalierne bliver således holdt af personer med en anden national oprindelse end britisk for også at afspejle det multikulturelle britiske samfund.

  • Kong Charles hilste i går på folket foran Buckingham Palace i London. (Foto: © Toby Melville, Associated Press)
  • I flere dage har folk stået foran slottet for at være en del af fejringen. (Foto: © TOBY MELVILLE, Associated Press)
  • Britain's King Charles III greets well-wishers outside Buckingham Palace, in London, Friday, May 5, 2023 a day before his coronation takes place at Westminster Abbey. (Toby Melville, Pool via AP) (Foto: © TOBY MELVILLE, Associated Press)
  • Her ses Tronstolen, hvor kongen skal sidde, ses her i Westminster Abbey. Også hans hustru, dronning Camilla, bliver kronet i dag. (Foto: © Dan Kitwood, Associated Press)
  • Prins William er den næste i tronfølgen og var også ude i går hilse på folket, som havde taget opstilling foran Buckingham Palace. (Foto: © Toby Melville, Associated Press)
  • Prinsesse Cathrine var ligeledes ude for at hilse på de mange fremmødte og fik taget selfies. (Foto: © TOBY MELVILLE, Associated Press)
1 / 6

Desuden vil både jødiske, buddhistiske, hinduistiske og islamiske religiøse ledere lykønske kongen.

- Som prins af Wales brugte kongen årtier på at møde mennesker fra hver en afkrog af Storbritannien. Han ved, hvordan det har ændret sig siden hans afdøde mors kroning, skriver BBC.