Kongehuset er klar med gadefest, guldkaret og gejstlige traditioner: Sådan bliver kroningen af kong Charles

Det britiske kongehus holder en mindre fejring end for 70 år siden, da dronningen blev kronet. Men der er stadig lagt op til stor fest.

Kong Charles er den tronfølger, der har ventet længst tid på at overtaget den britiske trone, men nu sker det altså sådan helt officielt denne weekend. (Foto: © Foto: Toby Melville / Grafik: Nathalie Nystad, Ritzau Scanpix/DR Grafik)

Det er en helt særlig weekend, briterne går i møde. Det er trods alt 70 år siden, at de sidste gang oplevede en kroning og fejring af en ny regent.

Efter at have ventet hele sit liv på, at det blev hans tur, er det nu kong Charles, der får kronen på hovedet. Det sker ved en ceremoni lørdag 6. maj i Westminster Abbey i London.

Men hvordan ankommer kong Charles til sin kroning, og hvad er det for nogle traditioner, vi kan forvente at se på dagen?

Og hvorfor skal kong Charles overhovedet krones, når han nu har været majestæt siden sidste år, hvor dronning Elizabeth døde? Det kan du blandt andet blive klogere på her.

Hvorfor overhovedet krones, når han allerede er konge?

Kong Charles ses her med sin mor, den 96-årige dronning Elizabeth II, under et arrangement i Skotland sidste sommer få måneder, før hun døde. Den sidste tid overtog han en række af hendes pligter som majestæt. (Foto: © JANE BARLOW, (c) Ritzau Scanpix)

Kong Charles er – som hans titel tydeligt afslører – allerede konge. Det har han været, siden dronning Elizabeth II døde i september sidste år.

Den formelle kroningsceremoni er dog også en markering af, at kongen nu er den anglikanske kirkes overhoved, fortæller forfatter og journalist Lone Theils. Hun er tidligere korrespondent i Storbritannien og har fulgt det britiske kongehus tæt i mange år.

- Man gennemfører kroningen for at følge traditionen og skikkene, men det er også en religiøs ceremoni, der tager udgangspunkt i den anglikanske kirke, hvor der vil være forskellige ritualer.

Blandt andet vil kong Charles blive velsignet og salvet, som man kender det fra Biblen. Han bliver simpelthen salvet med hellig olie af ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, og bliver dermed også bekræftet som kirkens overhoved.

- Man kan spørge, om der er behov for det i dag. Storbritannien er jo i de 70 år, der er gået, blevet en meget mere multikulturel nation, hvor ikke alle bekender sig til den anglikanske kirke. Men dér tror jeg, at traditionen, pompen og pragten vinder, siger Lone Theils.

Hvor længe må kongen bære sin krone?

Her ses St Edwards krone, som kortvarigt vil blive båret af kong Charles under hans kroning. (Foto: © Jack Hill, (c) Ritzau Scanpix)

Måske har du selv set kronen udstillet i Tower of London sammen med de andre kronjuveler. På det seneste har stedets besøgende dog måtte kigge langt efter St. Edwards guldkrone, der stammer fra 1700-tallet.

Det er nemlig netop den krone, som kong Charles skal sætte på hovedet under sin kroning, og derfor har den været igennem et eftersyn og gennemgået en tilpasning. Guldkronen er blandt andet besat med rubiner, topas og safirer.

Den meget dyrebare krone vil til gengæld kun være på kongens hoved kortvarigt under kroningen, for når han forlader kirken igen, er det uden St. Edwards guldkrone på hovedet.

Her vil kongen bære en anden krone – Imperial State-kronen. Det er også den, han har på, når han træder ud på balkonen på Buckingham Palace for at hilse på de mange fremmødte.

St. Edwards guldkrone er i øvrigt ikke en, som majestæten sådan lige kan bære i ny og næ. Sidste gang den blev båret, var til dronning Elizabeths kroning i 1953.

Kongehuset har for første gang nogensinde lavet en officiel emoji af netop kronen i anledningen af festlighederne.

Kører i en moderne guldkaret til kroning

Sådan ser den ud, guldkareten, som kong Charles bliver kørt til kroningen i. Her ses han med sin hustru og sin dronningemor på vej til åbning af parlamentet i 2019. (Foto: © ISABEL INFANTES, (c) Ritzau Scanpix)

Kong Charles og dronningegemalinde Camilla kører i guldkaret fra Buckingham Palace til kroningen i Westminster Abbey rundt om St. James' Park. Undervejs kan fremmødte vinke til majestæten.

Kareten er den samme, som kongens mor, dronning Elizabeth II, har brugt flere gange, siden den blev taget i brug i 2014. Den er meget moderne og har både aircondition og elektroniske ruder. Karretten trækkes dog stadig af heste.

- Kareten er lavet af aluminium, hvilket er ret usædvanligt, fordi de fleste kareter er lavet af træ, og den har også hydraulisk affjedring, hvilket betyder, at turen er utrolig behagelig, siger Sally Goodsir, kurator hos Royal Collection Trust, til BBC.

På vej tilbage til paladset er det dog den gamle Gold State-karet, der tages i brug. Den mere ukomfortable karet er blevet brugt under samtlige kroninger siden 1830'erne.

Selve kroningen begynder i Westminster Abbey klokken 12 lørdag dansk tid. Du kan se kongens rute til kroningen her:

Mindre fest end for 70 år siden

Når en kroning nu er så sjælden en begivenhed, skulle man måske tro, at der bliver skruet maksimalt op for festen denne gang. Det er dog ikke tilfældet.

Kong Charles' kroning bliver nemlig en mindre fejring, end da dronning Elizabeth II blev kronet i 1953. Dengang havde kongehuset inviteret svimlende 16.000 gæster.

Der er en helt særlig grund til nedskaleringen denne gang, siger Lone Theils – en kæmpe fest er nemlig ikke så oplagt lige nu.

- Storbritannien er i økonomisk krise. Der er mange, der har svært ved at betale regninger og må gå fra hus og hjem, så derfor har kong Charles udvist lidt sensitivitet overfor det. Det her bliver en kroning light, hvor der er skruet ned for tiden i kirken, og der er skruet ned for pomp og pragt, siger Lone Theils.

Når det så er sagt, bliver det naturligvis stadig en kæmpe fejring og folkefest.

- Der er ingen tvivl om, at det her er en historisk begivenhed. Vi har ikke oplevet noget lignende i syv årtier, så det bliver stort, siger hun.

Hvem deltager i fejringen – og hvem gør ikke?

Kommer hertug Harry og hertuginde Meghan af Sussex? Ja og nej. Hertuginden bliver hjemme i USA af familiemæssige årsager. Parret er ikke længere arbejdende medlemmer af det britiske kongehus. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, at det bliver en mindre fest end for 70 år siden, men det er stadig en imponerende lang gæsteliste. I alt har 2.000 gæster modtaget en invitation, skriver BBC. Kroningen er i øvrigt en statslig begivenhed, og derfor er det den britiske regering, der styrer gæstelisten.

Foruden medlemmer af det engelske kongehus, vil der også være en lang række kongelige fra andre lande. Derudover vil den britiske premierminister Rishi Sunak, repræsentanter fra parlamentet og statsoverhoveder fra udlandet også være til stede. Den amerikanske præsident Joe Biden er dog forhindret, men repræsenteres af sin hustru, førstedame Jill Biden.

Kongens yngste søn, Harry, der nu har titlen hertug af Sussex, vil også være til stede. Det vil hans hustru, hertuginden Meghan, derimod ikke. Hun bliver hjemme hos deres to børn i USA, hvor parret bor, fordi deres ældste har fødselsdag.

Regentparret har desuden inviteret 850 briter, der arbejder med velgørenhed. Det forventes desuden, at en række britiske kendisser også vil deltage.

Briterne holder forlænget weekend

Briterne kan roligt fejre deres nye monark, lige så tosset de vil. De færreste skal nemlig på arbejde på mandag, hvor der er blevet annonceret en ekstra og helt særlig national Bank Holiday i anledningen af kroningen.

Det betyder ikke bare, at bankerne holder lukket, men at stort set alt holder lukket – ganske som hvis det var en kirkelig helligdag. Skoleelever har også fri, når der er Bank Holiday.

Skal dronningegemalinde Camilla også krones?

Camilla Parker Bowles, der nu er dronningegemalinde, blev i 2005 gift med den daværende kronprins Charles. (Foto: © DANIEL LEAL, Ritzau Scanpix)

Ja, kong Charles' hustru, Camilla, der før havde titlen hertuginde af Cornwall, er nu dronningegemalinde af Storbritannien, og hun vil derfor også blive kronet lørdag sammen med sin mand.

Hun er dog ikke regent. Det er kun kong Charles der er det. Som monarkens ægtefælle er hun i øvrigt heller ikke en del af arvefølgen, selvom hun bliver dronning.

Dronningegemalinden vil i øvrigt bære Queen Marys krone under sin kroning.

Hvad skal jeg spise under kroningen?

På søndag har kongehuset selv lagt op til, at briterne samles til gadefester for at spise frokost sammen og fejre fællesskabet – eller bare at mødes med naboen til en kop te. Her ses den officielle tærte for kroningen. (Foto: © CORONATION BIG LUNCH/EDEN PROJEC, Ritzau Scanpix)

Det må du naturligvis selv bestemme. Men hvis du gerne vil indtage det samme måltid som rigtig mange briter i forbindelse med kroningen, skal du finde tærteformen frem. Og du kan endda være med, selvom du kun spiser vegetarisk.

Den officielle kroningsret er nemlig en helt særlig quiche med spinat, bondebønner og frisk estragon. Tærten er skabt af det britiske kongehus’ chefkok Mark Flanagan.

Du kan se opskriften på BBC's madhjemmeside.

Derudover har kongehuset også bakket op om initiativet The Coronation Big Lunch, hvor briterne opfordres til at mødes til gadefester og -frokoster enten privat eller ude på gaderne om søndagen. Håbet er at styrke det lokale fællesskab og forhindre ensomhed.

Hvor kan jeg se kroningen?

Kroningen kan naturligvis følges både på DR1, DRTV og dr.dk.

På tv vil værterne Ulla Essendrop og Kåre Quist holde snor i kroningen sammen med en række gæster i programmet 'Kong Charles bliver kronet. Historie og hyldest – direkte fra London'. Du kan følge med fra klokken 10 til 15.30.

Her på dr.dk præger kroningen naturligvis også lørdagen hele dagen, og om aftenen mellem klokken 19 og 20 sender vært Kim Bildsøe højdepunkter direkte tv fra London.