Flere hundrede syge venter stadig på at blive reddet ud af belejret by i Syrien

I slutningen af september blev 29 alvorligt syge evakueret fra den syriske by Ghouta, men 529 personer venter stadig på hjælp.

Siden sidste weekend er kampene og luftangrebene i Ghouta blevet voldsommere, og mindst 126 meldes dræbt i løbet af 11 dage. (Foto: © ABDULMONAM EASSA, Scanpix)

Det var kun en brøkdel af dem, der har brug for hjælp, der blev evakueret fra den syriske by Ghouta i slutningen af december.

Helt præcist blev 29 personer reddet ud af byen, der er en forstad til hovedstaden Damaskus. Men der er stadig flere hundrede personer i byen, der har brug for at blive evakueret, så de kan få lægehjælp. Det skriver Amnesty International i en pressemeddelelse.

Ghouta har været belejret af præsident Bashar al-Assads styrker siden 2013, hvor byens beboere blev angrebet med nervegassen sarin. I dag bor der 400.000 mennesker under belejring i byen.

De fire års belejring, kombineret med at adskillige væbnede styrker kæmper mod hinanden i området, betyder, at nødhjælpsorganisationer ikke kan komme ind i byen med basale fødevarer og nødhjælp til byens mange beboere. Og ifølge Unicef lider næsten 12 procent af byens børn under fem år af akut fejlernærning.

De 29 personer, der blev evakueret fra Ghouta den 27. december var øverst på listen over patienter, der havde brug for at komme ud af byen, fordi de var de allermest syge med sygdomme som hjerteproblemer, cancer og nyresvigt.

- 529 flere patienter har stadig brug for hurtig medicinsk behandling for deres skader og sygdomme, skriver Amnesty International i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Syge og sårede må ifølge international humanitær lov ikke blive behandlet som forhandlingsvarer. De skal have lov til at modtage nødvendig medicinsk behandling uden betingelser.

  • I løbet af de sidste uger har der været heftige bombardementer i Ghouta. (Foto: © Bassam Khabieh, Scanpix)
  • I løbet af de sidste uger har der været heftige bombardementer i Ghouta. (Foto: © Mohammed Badra, Scanpix)
  • I løbet af de sidste uger har der været heftige bombardementer i Ghouta. (Foto: © ABDULMONAM EASSA, Scanpix)
  • I løbet af de sidste uger har der været heftige bombardementer i Ghouta. (Foto: © Mohammed Badra, Scanpix)
  • I løbet af de sidste uger har der været heftige bombardementer i Ghouta. (Foto: © Mohammed Badra, Scanpix)
1 / 5

Adskillige opråb

I løbet af efteråret og de første vintermåneder har FN flere gange råbt vagt i gevær på grund af forholdene i Ghouta. Den 10. december lød det fra FN's børneorganisation, Unicef, at 137 børn i byen havde akut brug for evakuering for at kunne få behandling mod nyresvigt, alvorlig fejlernæring og krigsskader.

Meldingen kom, knap halvanden måned efter at belejringen af byen havde skabt overskrifter i alverdens medier, da der begyndte at slippe billeder af døende spædbørn ud.

Et af dem var et billede af en pige ved navn Sahar Dofdaa, der bare var en måned gammel. Hendes mor havde ikke fået nok mad til at kunne producere mælk, og hun døde med en vægt på to kilo, mens hendes øjne var sunket langt ind i øjenhulerne, og hendes ribben stak tydeligt frem under hendes papirtynde hud.

Men Sahar har ikke været det eneste offer for belejringen og ventetiden på hjælp. Ifølge Amnesty International er 14 personer døde, mens de har ventet på at blive evakueret.

Intensiverede kampe

Siden forrige uge er kampene og angrebene i Ghouta blevet intensiveret, mens Assad-styret har forsøgt at nå frem til en 200 personer stor styrke, der har været fanget i en bydel ved navn Harasta, hvor en militærbase blev omringet af militante fra gruppen Ahrar al-Sham.

126 personer er blevet dræbt i kampene i løbet af de sidste 11 dage, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der følger krigen i Syrien fra et hovedkontor i Storbritannien gennem kildenetværk i Syrien.

Alene i dag er 23 civile i Ghouta ifølge observatoriet blevet dræbt i luftangreb og i skudveksling.

De intensive bombardementer og kampe har ført til, at regimet tidligere i dag fik brudt belejringen af militærbasen i Harasta, skriver nyhedsbureauet Reuters.

KRIGEN I SYRIEN

  • Krigen i Syrien brød ud i 2011, hvor en bølge af pro-demokratiske oprør fejede over store dele af Mellemøsten og også nåede til Syrien.

  • Kravet om demokrati og reformer i det syriske styre blev dog ikke budt velkommen af den syriske præsident.

  • Landets sikkerhedsstyrker begyndte at slå hårdt ned på demonstranter, og siden har demonstrationerne udviklet sig til en sejlivet og brutal borgerkrig med et hav af forskellige oprørsgrupper og militante, jihadistiske bevægelser.

  • Det syriske styre er flere gange blevet anklaget for at stå bag krigsforbrydelser og brug af kemiske våben.

  • Flere end fem millioner syrere er ifølge FN flygtet ud af landet. Langt størstedelen er flygtet til nabolandet Tyrkiet, der huser flereend tre millioner syriske flygtninge.

  • I Libanon har FN registreret lige i overkanten af en million syriske flygtninge, og i Jordan er antallet godt 650.000. Endnu flere lever som internt fordrevne i Syrien.