Flere børn er allerede døde i det østlige Ghouta i Syrien, fordi de ikke har fået den lægehjælp, de har brug for.
Og lige nu er 137 børn i byen nødt til at blive akut evakueret for at få adgang til medicin og behandling mod nyresvigt, alvorlig fejlernæring og krigsskader, oplyser FN's børneorganisation, UNICEF.
Det østlige Ghouta, der ligger omkring 10 kilometer udenfor Syriens hovedstad, Damaskus, er hjem for 400.000 mennesker, der lever under belejring.
Belejringen har afskåret byens mange indbyggere fra stort set al humanitær hjælp, og i løbet af de sidste uger er ondt kun blevet værre for befolkningen, mens angreb og kampe i byen er blevet værre og mere intensive.
- Tusinder af børn lider i stilhed, mens volden bliver intensiveret i det østlige Ghouta, siger Fran Equiza, Unicefs repræsentant i Syrien, i en pressemeddelelse.
Fire års belejring
Det østlige Ghouta har været belejret af præsident Bashar al-Assads styrker siden 2013, hvor byens beboere blev angrebet med nervegassen sarin.
De fire års belejring af bydelen, kombineret med at adskillige væbnede styrker kæmper mod hinanden i området, betyder, at nødhjælpsorganisationer ikke kan komme ind i byen med basale fødevarer og nødhjælp til byens mange beboere. Og ifølge Unicef lider næsten 12 procent af byens børn under fem år af akut fejlernærning.
For halvanden måned siden trak belejringen af byen overskrifter i alverdens medier, da et billede af en døende pige slap ud fra det belejrede område.
Pigen på bare én måned var blevet indlagt på hospitalet med en vægt på kun to kilo, hendes øjne var sunket langt ind i øjenhulerne, og hendes ribben stak tydeligt frem under hendes papirtynde hud, før hun døde af underernæring.
Men trods de gruopvækkende billeder af det lille spædbarn og andre fejlernærede børn er situationen ikke blevet bedre. Snarere tværtimod.
- Situationen bliver værre dag for dag. Sundhedssystemet smuldrer, og skolerne har nu været lukket i næsten en måned. Syge børn har desperat brug for medicinsk evakuering, og mange tusinde bliver nægtet chancen for en normal og fredelig barndom, siger Fran Equiza og fortsætter:
- Børn gennemlever stadig så store rædsler. Nu er det på tide, at alle parter gør det rigtige og stopper volden.
Kampe trods aftale om stop på angreb
I løbet af den sidste måned er 202 personer blevet dræbt i angreb i byen. 47 af dem har været børn under 18 år, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder ifølge nyhedsbureauet AP.
Alene sidste søndag blev mindst 27 mennesker dræbt i luftangreb, der ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder blev udført af Assad-styrets og Ruslands kampfly.
Det østlige Ghouta ligger ellers i en af de-eskaleringszonerne i Syrien, der blev indført i maj efter en aftale mellem Bashar al-Assads støtter, Rusland, Iran og Tyrkiet, der støtter forskellige oprørsgrupper i Syrien. Meningen med zonerne var, at det skulle sætte en stopper for angreb og forbedre den humanitære situation.
Krigen i Syrien
- •
Krigen i Syrien brød ud i 2011, hvor en bølge af pro-demokratiske oprør fejede over store dele af Mellemøsten og også nåede til Syrien.
- •
Kravet om demokrati og reformer i det syriske styre blev dog ikke budt velkommen af den syriske præsident.
- •
Landets sikkerhedsstyrker begyndte at slå hårdt ned på demonstranter, og siden har demonstrationerne udviklet sig til en sejlivet og brutal borgerkrig med et hav af forskellige oprørsgrupper og militante, jihadistiske bevægelser.
- •
Det syriske styre er flere gange blevet anklaget for at stå bag krigsforbrydelser og brug af kemiske våben.
- •
Flere end fem millioner syrere er ifølge FN flygtet ud af landet. Langt størstedelen er flygtet til nabolandet Tyrkiet, der huser flere end tre millioner syriske flygtninge.
- •
I Libanon har FN registreret lige i overkanten af en million syriske flygtninge, og i Jordan er antallet godt 650.000. Endnu flere lever som internt fordrevne i Syrien.