Flere flygter fra klimaforandringer end fra krige

Ny rapport fra Care Danmark fastslår, at dobbelt så mange flygter fra klimaforandringer som fra krige og konflikter.

En familie i Pakistan vader gennem de oversvømmede områder i Sindh-provinsen. Klimaforandringerne rammer flere og flere fattige i udviklingslandene. (Foto: © AKHTAR SOOMRO, Scanpix)

Klimaforandringer sendte i fjor 14,7 millioner mennesker på flugt. Det er næsten dobbelt så mange, som flygtede fra krige og konflikter.

Det skriver Care Danmark i en ny rapport, som i dag bliver fremlagt på COP22 - klimatopmødet i Marokko.

I alt er godt er godt 60 millioner fordrevne på flugt lige nu. Og de fleste af dem kommer fra områder, som også er udsatte for klimaforandringer i form af tørke, oversvømmelser, orkaner og andre naturkatastrofer.

- Vi ser nu, at flere og flere mennesker krydser grænserne på grund af ekstrem fattigdom og klimaforandringer, siger FN's kommende generalsekretær António Guterres, der i 10 år var chef for FN's Flygtningehøjkommisssariat UNHCR.

2016 det hidtil varmeste år

Ifølge Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) vil 2016 med stor sandsynlighed blive det varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.

Så med mindre verdens regeringer gør noget effektivt ved klimaforandringerne, vil flere end 40 millioner mennesker hvert år blive fordrevet af ekstreme vejrforhold, anslår Care Danmark.

Og frem mod år 2050 risikerer hele 250 millioner mennesker at blive permanente klimaflygtninge.

Klimaflygtninge har ikke ret til asyl

Men i modsætning til krigsflygtninge fra f.eks. Syrien og andre konfliktzoner har klimaflygtninge ikke ret til asyl, hvis de kommer til Europa. De er nemlig ikke personligt forfulgte.

Finland og Sverige har dog som de eneste lande i verden allerede skrevet klimaflygtninge ind i deres officielle asyl- og immigrationspolitik.

Derfor kan klimaflygtninge i de to lande søge asyl, som "individer, der på anden måde har brug for beskyttelse".