Forsigtig optismisme: Opbremsning i CO2-udledning er 'Made in China'

Kinas CO2-udledning stiger ikke længere, men klimaproblemet er langt fra løst.

En maratonløber i Bejing bærer åndedrætsværn på en smogfyldt dag. For første gang falder landet udledning af CO2. (Foto: © China Stringer Network, Scanpix)

I en verden, hvor det virker som om alle nyheder om klimaets tilstand, per definition er negative, kom i dag en god en af slagsen.

Væksten i vores allesammens CO2-udledning fra brændsler som olie, kul og gas er ikke længere i stigning. Faktisk er kurven fladet ud, viser den årlige opgørelse fra Global Carbon Project.

Når CO2-udledningen for tredje år i træk ikke stiger, skyldes det især, at Kinas CO2-udledning, efter en årrække at have vokset med 5 procent om året, nu falder svagt.

Sidste år udledte stormagten, der producerer en stor del af vores varer, 0.7 procent mindre C02 i forhold til året før, og i år ventes faldet at være på 0,5 procent.

Der er flere faktorer bag faldet, forklarer Kina-kender Jørgen Delman, der professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Først og fremmest farten i Kinas økonomi aftaget noget. Med vækstrater på bare 6-7 procent i forhold til de vante 10 procent er der bogstaveligt talt mindre kul på den kinesiske økonomi.

Men landets energiprofil er også blevet en anelse grønnere.

- Den centrale ledelse i Bejing er meget bevidst om vigtigheden i at omlægge til mere grøn energi. Det er lykkedes at afkoble den økonomiske vækst fra en stigning i brugen af fossilt brændstof, siger Jørgen Delman.

Lettere speederfod

I dag udgør omkring otte procent af Kinas energiforbrug vedvarende energi - fortrinsvis vandkraft. Atomkraft og henholdsvis sol- og vindenergi udgør kun omkring én procent af forbruget hver.

- Men det, der især batter, er moderniseringer i energisektoren og i industrien, hvor man i dag udnytter energien bedre, siger han.

I tænketanken Concito ser direktør Christian Ibsen med ’forsigtig optimisme’ på udviklingen.

- Det ser positivt ud, at vi nu ser en udfladning i verdens udledninger fra fossile brændstoffer. Kina har lettet foden lidt fra speederen, men om der er tale om et reelt paradigmeskifte eller bare et bump på vejen, er endnu for tidligt at sige, siger han.

Nye kulværker

Der bygges nemlig stadig nye kulkraftværker i Kina, og det afgørende bliver, mener Concito-direktøren, om de nye renere værker ender med at erstatte de gamle værker, eller om de ender med at supplere hinanden.

Samtidigt øger Indien og andre lande i Asien forbruget i takt med, at med at levestandarden højnes. Desuden siger udledningerne fra olie og gas stadig på globalt plan.

- Der er behov for, at de samlede udledninger skal falde markant efter 2020, hvis vi skal kunne nå målet om, at temperaturen globalt kun må stige med 2 grader. Med nye økonomier på vej og Trump i Det Hvide Hus er der mange ukendte faktorer, siger Christian Ibsen fra Concito.

Så trods den forsigtige optimisme er der stadig masser af udfordringer for de verdensledere, der i disse dage mødes til klimakonferencen COP22 i Marrakesh.