En række mandlige franske politikere bliver i disse dage beskyldt for sexovergreb.
Der er tale om tidligere indenrigsminister Pierre Joxe, tidligere præsidentkandidat Jean Lasalle, regionspolitiker Gilbert Cuzou og præsident Macrons partifælle Christophe Arend, der er medlem af det franske parlament.
Beskyldningerne kommer i forlængelse af den amerikanske Weinstein-skandale og #MeToo-kampagnen, hvor hundredtusindevis af kvinder på de sociale medier fortæller om seksuelle overgreb.
I Frankrig spreder vidneudsagnene sig som en steppebrand under hashtags som #MoiAussi (Også mig) og #BalanceTonPorc (Afslør grisen). Kendte såvel som ukendte kvinder går til tasterne, og flere sætter navn på de mænd, der angiveligt har forgrebet sig på dem.
Såvel Joxe som Lasalle, Cuzou og Arend afviser beskyldningerne, der har vidt forskellig karakter.
Beskyldning: Stak hånd op under nederdel
Frankrigs tidligere indenrigsminister, den 82-årige socialist Pierre Joxe, bliver af forfatteren Ariane Fornia beskyldt for gentagne gange at have stukket hånden op under hendes nederdel, da de sad ved siden af hinanden i operaen i Paris for nogle år siden.
Sagen får stor mediebevågenhed, da Fornia er datter af en anden tidligere minister, nemlig den konservative Eric Besson, der støtter sin datter i anklagerne, og på Twitter har meddelt, at han ikke vil afgive forklaring i medierne, men gerne ”foran en dommer”.
Den 34-årige regionspolitiker Gilbert Cuzou bliver af to tidligere kvindelige medarbejdere anklaget for sexchikane, hvilket op til weekenden fik hans partigruppe til at ekskludere ham.
Den tidligere præsidentkandidat Jean Lasalle, 62 år, bliver beskyldt for grænseoverskridende seksuelle kommentarer af en lang række kvinder, blandt andre Kommunistpartiets kommunikationschef, Julia Castanier, der under hashtagget #BalanceTonPorc også fortæller, at Lasalle angiveligt har begramset hende i det franske parlament.
Og præsident Macrons partifælle, det 42-årige parlamentsmedlem Christophe Arend, er under beskydning. En af hans tidligere medarbejdere, en 29-årig kvinde, der ønsker at være anonym, fortæller til den franske radiostation Franceinfo, at Arend angiveligt har taget hende på brysterne og presset hende op af en væg på sit kontor.
Sagen er særligt ubelejlig for Macron-regeringen, der i sommer gennemførte en lov til ”højnelse af moralen i det politiske liv”.
Ny lov vil forbyde chikane
Uagtet, at de fire mandlige politikere alle afviser beskyldningerne, rejser kvindernes historier en voldsom debat i Frankrig, hvor ligestillingsminister Marlès Shiappa netop har præsenteret et lovforslag, der indebærer hårdere straffe for seksuelle krænkelser i det offentlige liv.
Står det til Macrons regering, skal ”gade-chikane” kriminaliseres, blandt andet med bøder for eksempelvis at komme med seksuelle tilråb eller piften.
I Frankrig er sexchikane strafbart med op til to års fængsel og bødestraf helt op til 225.000 kroner, men der findes endnu ingen definition af ”gade-chikane” eller ”catcalling”, som det kaldes på engelsk.
Derfor arbejder en kommission bestående af parlamentsmedlemmer, politifolk og advokater nu på en definition, som skal være klar, når det franske parlament skal stemme om den nye lov.
- Som tingene er i dag, kan borgere ikke anmelde gadechikane, siger ligestillingsministeren til den franske radiostation RTL.
- Men vi ved udmærket, hvornår vi begynder at føle os intimideret, usikre eller chikaneret på gaderne, siger Schiappa og nævner konkrete eksempler som mænd, der forfølger kvinder i gaderne eller beder en kvinde om hendes telefonnummer hele 17 gange.
800.000 udsat for sexkrænkelser årligt
Flere lande har allerede gjort seksuel gadechikane ulovligt, blandt andet Portugal, Belgien og New Zealand.
Lovforslaget vil blandt andet også skærpe straffene for sex med mindreårige. Arbejdet sker i kølvandet på en rapport fra det franske Institut for Demografiske Studier (INED), der viser, at mindst 600.000 kvinder og 200.000 mænd hvert år udsættes for seksuelle krænkelser i Frankrig, lige fra voldtægter til sexchikane.
Debatten raser videre i Frankrig, både i parlamentet, på de sociale medier og på gadeplan. Således er der på søndag kl. 15.00 demonstration mod seksuelle overgreb under overskriften ”#MeToo i det virkelige liv” på République-pladsen i Paris.