Det har i den seneste tid skabt stor frustration i både Danmark og de andre EU-lande, at der har manglet millioner af covid-19-vaccinedoser til at beskytte folk mod det dødelige virus.
Men hvis medlemslandene skal undgå at ende i en lignende situation i fremtiden, bør de nu og her pulje alle deres kræfter sammen og i fællesskab styrke produktionskapaciteten rundt om i unionen – eksempelvis ved at sikre flere fabrikker, der kan producere de eftertragtede vaccinedråber eller fylde dem på hætteglas.
Det mener Thierry Breton, der er EU-kommissær for det indre marked, og som for nylig fik til opgave at sikre, at der fremover er tilstrækkelig med produktionskapacitet i EU til at kunne producere vacciner.
Han er i dag i København for at mødes med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og en række topchefer fra den danske medicinalindustri. Og den franske politiker tror, at danske lægemiddelproducenter på sigt kan komme til at spille en rolle i den sammenhæng.
- Det er både ekstremt svært at producere vacciner og at øge aktiviteten, så vi har brug for alle de ressourcer, vi kan finde – herunder også den danske medicinalindustri, som både er dynamisk og ekstremt god, siger Thierry Breton til DR Nyheder.
Europa-Kommissionen, der har forhandlet vaccineaftalerne på plads på vegne af medlemslandene, har tidligere erkendt, at den klart undervurderede, hvor svært det kan være at masseproducere nye vacciner. Og ifølge Thierry Breton står EU-landene "lige nu og her i en meget svær situation" som følge af det.
- Men vi bliver også nødt til at forberede os på fremtiden. Vi skal være sikre på, at vi er klar, hvis der kommer en ny coronamutation, eller hvis vi bliver ramt af en anden pandemi i de kommende år, understreger han.
Stormøde senere på måneden
Det kræver mellem 400 og 500 forskellige dele at producere en enkelt vaccine, og derfor handler det ifølge Thierry Breton om at sikre, at der er velfungerende forsyningskæder inden for unionens grænser.
Ellers kan landene meget vel risikere, at de igen bliver nødt til at lukke ned og miste tusindvis af menneskeliv, fordi de ikke kan producere vaccinerne.
Senere på måneden vil den franske kommissær indkalde hele den europæiske medicinalindustri til et fællesmøde, hvor virksomhederne kan mødes og få afklaret, om de hver især kan hjælpe til med noget i forhold til vaccineproduktionen. Og han ser, at danske virksomheder på den mellemlange og lange bane kan hjælpe til i forhold til at styrke forsyningskæden og fylde vaccinerne på hætteglas.
- Min rolle bliver at fortælle, hvad vi har brug for samt opfordre dem til at arbejde sammen. Men det bliver ikke mig, som kommer til at tvinge et firma til at gifte sig med et andet. Det er ikke sådan, det fungerer, siger Thierry Breton.
Produktionen er på vej op
Europa er allerede i dag en af verdens største vaccineproducenter, og der er blevet produceret millioner af covid-19-vaccciner i de seneste måneder i EU-landene.
Og selvom der har været store produktionsproblemer, der blandt andet har forsinket det danske vaccineprogram med flere uger, så understreger Thierry Breton, at fabrikkerne nu for alvor er ved at komme op i omdrejninger, og at EU er "på rette spor".
- Vores mål er, at vi ved udgangen af året har nok kapacitet i Europa til at kunne producere mellem to og tre milliarder doser årligt, siger han.
Men på den lange bane er der grundlæggende brug for, at EU-landene styrker hele deres sundhedssamarbejde, mener han. EU-landene valgte allerede sidste sommer at slå sig sammen og købe coronavaccinerne i fællesskab. Indtil videre har de sikret sig flere end 2,6 milliarder vacciner.
Og tidligere på året præsenterede Europa-Kommissionen sin nye sundhedsmyndighed, HERA. Det skal kort fortalt sikre, at EU-landene aldrig igen kommer til at stå midt i en pandemi uden eksempelvis mundbind, respiratorer, medicin og vacciner.
Vejen til flere vacciner ligger i EU
Tidligere på måneden rejste den danske statsminister dog sammen med sin østrigske kollega, kansler Sebastian Kurz, til Israel for at indlede et tættere vaccinesamarbejde med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.
I den forbindelse sagde Mette Frederiksen, at Danmark kan ”nå meget med det europæiske vaccinationsprogram, men jeg er ikke sikker på, at vi når hele vejen”. Derfor vil hun også gerne indgå i et produktionssamarbejde med israelerne – eksempelvis ved at blive medejer af en vaccinefabrik i Israel eller et andet land.
Thierry Breton understreger, at det er Europa og ikke Israel, der i dag har en stor vaccineproduktion. Men han ser da gerne, at danske og østrigske videnskabsfolk begynder at samarbejde med israelske kollegaer, som der nu også er lagt op til.
Men vejen til flere vacciner ligger ikke i Israel men i EU?
- Til sommer vil vi forhåbentlig være igennem denne krise, og det vil være som følge af alle de ting, vi som europæere har gjort sammen. Og kun sammen, siger den franske kommissær.
Kan du forstå, at der er nogle europæere, som mener, at EU har handlet for langsomt i forhold til at sikre vacciner?
- Jeg har hørt denne bemærkning, men jeg mener ikke, det er sandt. Vi var nemlig meget hurtige til at udvælge en portølje af forskellige vacciner, og på nuværende tidspunkt er der fire af dem, snart fem, der er godkendt til brug på vores kontinent, siger han og fortsætter:
- Men problemet nu og her er, at vi har brug for at øge produktionskapaciteten. Normalt tager det fire år at bygge en helt ny vaccinefabrik. Hvis der allerede er faciliteter til rådighed, der skal ændres, kan det måske tage ti måneder. Men det er en helt ufattelig øvelse, vi har gang i.
Statsminister Mette Frederiksen er enig med Thierry Breton i, at der er brug for at øge produktionskapaciteten i Europa. Og hun var derfor også glad for besøget fra den franske kommissær.
- Det er sød musik i danske ører, for det er det, vi har advokeret for i rigtig lang tid. Og nu har jeg fået en stærk allieret ind i EU-Kommissionen, der tænker det på den sammen måde, siger hun og tilføjer, at hun er enig i, at danske virksomheder skal hjælpe til med at sikre produktionen i Europa på sigt.
- Først og fremmest har Danmark, en meget, meget stærk life science-sektor med en høj grad af troærdighed og viden. Vi skal se, om de fordele kan sættes ind i vaccineproduktionen. Det kan være de forskellige led i produktionen, men jeg vil heller ikke afvise, at vi på den ene, anden eller tredje måde kan producere vacciner, siger hun.
https://muadmin.net.dr.dk/muadmin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:605353e8db50fa1024a47fe7