Europa drejer mod højre under flygtningekrise

Højrepartier oplever fremgang i Europa. Flygtningekrisen er vigtigste årsag, siger korrespondent.

I Tyskland har flygtningekrisen givet nyt liv til den islamkritiske bevægelse Pegida. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

I mange europæiske lande får partier på det yderste højre en tilslutning, som ikke er set i mange år.

I går fik Polen ny premierminister efter en valgkamp, hvor klare holdninger mod indvandring har givet mange nye stemmer.

I Schweitz taler man nu om en "rutsjetur mod højre" efter det fremmedfjendske parti SVP for en uge siden vandt valget med næsten 30 procent af stemmerne.

Voldsom retorik

Sådan kan man blive ved. Lande som Tyskland, Holland, Frankrig, Sverige og ikke mindst Danmark styrker tendensen. Europa er på vej mod højre, siger DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- I et betydeligt antal lande er der partier, der bruger voldsom retorik lige nu i forhold til flygtninge- og migrantkrisen i Europa. Det virker, og man kan se, at deres popularitet vokser.

Fælles for højrepartierne, der lige nu vinder frem, er deres fokus på indvandringen og ikke mindst strømmen af hundredtusinder af flygtninge og migranter til Europa. Det er den primære grund til højrefløjens succes, siger Ole Ryborg.

- For det første har vi jo en flygtningekrise, der er historisk og som er meget synlig fra syd til nord helt op til os. Ja, hele vejen til Finland. Det er virkelig noget, der kommer ind i stuen hos alle, og alle er bevidste om det.

Økonomisk krise spiller ind

Men strømmen af mennesker fra fattige og krigshærgede lande kommer også efter en økonomisk krise. Den er også en væsentlig årsag til det europæiske sving mod højre, mener EU-korrespondenten.

- Flygtningekrisen kommer oven i en finanskrise, der betyder, at vi har øget arbejdsløshed. Det går ikke rigtigt godt i økonomien noget sted, og det har været sådan en lang periode. I mange lande er der derfor heller ikke arbejdspladser til flygtninge og migranter, siger Ole Ryborg.