Der er klare fremskridt i det græske reformudspil, der efter planen skal bane vejen for en ny støtteordning for det kriseramte Grækenland.
Det siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, da han lørdag eftermiddag i Bruxelles ankommer til et afgørende møde i eurogruppen, der består af de 19 eurolandes finansministre.
- Vi gør helt klart fremskridt. Men der er stadig mange spørgsmål og bekymringer fra medlemslandene, der skal adresseres, siger Dombrovskis.
EU's tro på Grækenland er tyndslidt
Finansministrenes møde skal efter planen ende med et ja eller et nej til at indlede forhandlinger om et nyt støtteprogram for Grækenland.
Men efter mange måneders resultatløse forhandlinger med den græske premierminister, Alexis Tsipras, og hans venstreorienterede regering er tilliden mellem parterne mere end tyndslidt.
Adskillige eurolande med Tyskland i spidsen nærer dyb skepsis over for den græske regerings vilje til også at implementere de reformer, de nu lover, når det kommer til stykket. De mener, at grækerne gang på gang i det tidligere forløb har lovet uden at levere.
Stadig kritik af græsk forslag
Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, siger, at han forventer et "meget svært" møde om Grækenland.
- Der er stadig en masse kritik af forslaget, og så er der det store spørgsmål omkring tillid. Kan den græske regering faktisk gøre det, som den lover? Regeringen bliver nødt til at vise meget stort engagement for at genopbygge den tillid, siger Dijsselbloem på vej ind til mødet.
Grækenland har søgt om en ny støtteordning på 53,5 milliarder euro over tre år, men mange mener, at Grækenland i virkeligheden har behov for mellem 70 og 80 milliarder euro for at få den græske økonomi til at hænge sammen, fordi alting er blevet værre efter to uger med lukkede banker.
Grækenland i fare for statsbankerot
Parlamentet i Grækenland har natten til lørdag godkendt det reformforslag, som landets regering torsdag aften sendte til de internationale långivere - EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond.
Reformpakken ligner meget det tilbud, som de græske vælgere med stort flertal afviste ved en folkeafstemning sidste søndag.
Men før folkeafstemningen handlede det om at afslutte en tidligere støtteordning, der nu er udløbet.
Nu søger Grækenland en ny, større og længerevarende støtteordning, og det rækker de reformer, der var designet til en mindre løsning, slet ikke til, lyder kritikken fra blandt andre Tyskland.
Hvis eurogruppemødet lørdag og topmøderne søndag ender med et nej til at starte forhandlinger om en ny støtteordning, står Grækenland fra mandag over for en statsbankerot og et farvel til euroen.
/ritzau/