Ungarns regering er endnu engang raget uklar med både Europa-Kommissionen og en række medlemslande, heriblandt Danmark, efter at den har gjort det lettere for russere og belarusere at få adgang til det centraleuropæiske land – og derved også resten af landene i Schengensamarbejdet.
Omdrejningspunktet er en ny immigrationsordning, der skal gøre det lettere for udlændinge fra en række særligt udvalgte lande uden for unionen, heriblandt Ukraine og Serbien, at få en midlertidig arbejdstilladelse i Ungarn.
For nylig valgte den ungarske regering højst opsigtsvækkende at tilføje både Rusland og Belarus til landelisten, og det har vakt stor opsigt og skarp fordømmelse fra flere sider.
Siden Rusland indledte sin invasion af Ukraine, har EU’s forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin, og resten af regeringen i Kreml nemlig været iskoldt.
Og det ser ikke meget bedre ud, når det kommer til det belarusiske styre, der flere gange har forsøgt at presse EU ved blandt andet at sende tusindvis af migranter ind over grænsen til Polen og Litauen.
EU: En mulig sikkerhedsrisiko
I begyndelsen af måneden efterlyste Europa-Kommissionen en god forklaring fra den ungarske regering på, hvorfor de to lande er blevet tilføjet listen.
For ifølge Ylva Johansson, der er EU’s kommissær for indre anliggender, udgør Rusland "en sikkerhedsrisiko" for hele unionen. Derfor er der "brug for mere, ikke mindre årvågenhed" over for landet, understregede hun.
Og selvom det er op til landene selv at udstede visa og opholdstilladelser, så frygter hun, at den ungarske ordning kan føre til "en de facto-omgåelse" af EU's restriktioner over for Rusland - ikke mindst, at russere skal have visum for at rejse ind i Schengen.
- At give potentielle russiske spioner og sabotører nem adgang til EU vil undergrave sikkerheden for os alle, lød det dengang fra kommissæren.
Ungarn er nemlig en del af Schengensamarbejdet, hvor omdrejningspunktet er, at folk kan bevæge sig frit mellem medlemslandene, da de interne grænsekontroller er blevet ophævet.
Derfor kan det potentielt også få konsekvenser for de andre lande, heriblandt Danmark, hvis russere og belarusere, som udgør en sikkerhedsrisiko, får en smutvej ind i Schengenområdet. Og det er muligt at suspendere et lands deltagelse i samarbejdet, hvis det ikke overholder de fælles spilleregler og eksempelvis undlader at kontrollere de ydre grænser.
- Hvis deres ordning udgør en risiko, vil vi handle, fastslog Ylva Johansson i et brev til den ungarske regering.
Kritik fra Danmark
Den ungarske immigrationsordning har også vakt bekymring i Danmark.
I sidste uge skrev udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og udlændingeminister Kaare Dybvad Bek (S) sammen med deres nordiske og baltiske ministerkollegaer et brev til Europa-Kommissionen, hvor de ligeledes fremhævede den potentielle sikkerhedsrisiko, som ordningen udgør.
- Ungarns svar, jeres analyse og de videre skridt herfra bliver yderst vigtige i forhold til at sikre vores nationale sikkerhed, lød det i fællesbrevet.
Det er bestemt ikke første gang, at den ungarske regering med premierminister Viktor Orbán i spidsen lægger sig ud med EU-toppen og de andre medlemslande. Og det er på sin vis heller ikke overraskende, at både russere og belarusere nu får lettere adgang til Ungarn.
For trods krigen i Ukraine har regeringen fastholdt et nært forhold til det russiske styre.
Viktor Orbán, der befinder sig på den yderste, nationalkonservative højrefløj, har længe været stærkt kritisk over for den Ukraine-venlige kurs, som EU-landene ellers fører i fællesskab. I juli tog han på det, som han selv betegnede som en "fredsmission" til blandt andet Moskva, hvilket blev mødt med hårde fordømmelser fra resten af medlemslandene.
- Orbán taler ikke på vegne af EU. Der er intet at tale om, så længe Rusland bliver ved med at angribe Ukraine, skrev en vred statsminister Mette Frederiksen (S) efterfølgende på det sociale medie X.
Danmark 'spreder løgne'
Ungarn har for tiden formandskabet i EU, men den omstridte rejse har fået Europa-Kommissionen til at boykotte alle de uformelle rådsmøder, som ellers skal afholdes i Ungarn frem mod årsskiftet.
Den ungarske regering har dog afvist, at der skulle være noget at komme efter. Og den ungarske udenrigsminister, Peter Szijjártó, beskyldte i sidste uge Danmark og de andre nordiske og baltiske lande for endnu engang at "sprede løgne" om Ungarn.
- Dette er selvfølgelig ikke usædvanligt fra krigsvenlige politikere. Men det er alligevel foruroligende, hvor meget de ser bort fra fakta, skrev han på Facebook og understregede, at både russere og belarusere skal kontrolleres, inden de i givet fald kan få adgang til landet og en arbejdstilladelse.
En lignende melding kom i går fra den ungarske indenrigsminister, Sándor Pintér, der fastholder, at immigrationsordningen er helt efter bogen.
Ifølge ministeren vil opholdstilladelserne til både russere og belarusere blive udstedt "i overensstemmelse med det relevante EU-regelværk og med behørig hensyntagen til de sikkerhedsrisici, der er."
- Ungarn lægger fortsat stor vægt på at beskytte landets nationale sikkerhed – og på at beskytte sikkerheden i Schengenområdet som helhed, fastslog han i svaret, som blev sendt afsted til Bruxelles to dage efter den deadline, som Ylva Johansson ellers havde sat.
Nu skal Kommissionens embedsfolk så til at vurdere, om der er hold i meldingen fra den ungarske regering. Hvornår det er gjort, er uvist, lyder det fra en talsmand.
Forventningen er, at sagen vil blive diskuteret, når udenrigsministrene i næste uge mødes i Bruxelles.