Det bliver lidt af en intens læseferie, som Dan Jørgensen skal på i de kommende uger.
I går kunne kommissionsformand Ursula von der Leyen fortælle, at den socialdemokratiske politiker står til at blive energi- og boligkommissær i den kommende Europa-Kommission.
Men den er ikke hjemme endnu. For det kræver nemlig, at han også overlever den høring, han snart skal til i Europa-Parlamentet. Og Dan Jørgensen, der selv har en fortid som europaparlamentariker, er udmærket klar over, at det ikke bliver nogen nem opgave at vinde parlamentarikernes gunst.
Der er nærmest altid et par af kandidaterne, som dumper og må skiftes ud, inden hele kommissærholdet kan godkendes.
- Jeg har selv siddet på de pladser, hvor man griller folk. Og bare fordi man kender hinanden, slipper man ikke lettere igennem. Tværtimod, siger han.
- Man skal forberede sig og sætte sig ind i tingene, for det er meget ambitiøse mennesker.
Fokus på konkurrenceevne
Dan Jørgensen har dog den fordel, at han som forhenværende klima- og energiminister allerede har en vis baggrundsviden om området. Derudover var han tidligere på måneden til en minieksamen hos Ursula von der Leyen, hvor hun udfrittede ham om området.
Men det bliver en omfattende opgave, han kommer til at stå med i de kommende fem år, hvis han altså klarer sig igennem sin eksamen, som der endnu ikke er sat dato på.
En af hans altoverskyggende opgaver bliver at få presset energipriserne i Europa ned, så de europæiske virksomheder kan følge med deres konkurrenter i USA og Kina.
For det nye kommissærholds hovedopgave bliver at styrke Europas konkurrenceevne, og her kommer den grønne omstilling ifølge Dan Jørgensen til at spille en altafgørende rolle.
- Er det mindre vigtigt at redde klimaet? Nej, det er det ikke. Men vi er bare blevet mere opmærksomme på, at det bliver nødt til at gå hånd i hånd med konkurrenceevne-tankegang, siger han.
Derudover skal han blandt andet være med til at sikre, at der bliver udviklet en velfungerende energiunion, og at der bliver sat turbo på elektrificeringen af de europæiske energinetværk. Dertil skal han også være med til at løsrive europæerne fra energileverandører udefra, ikke mindst Rusland, og gøre unionen mere energieffektiv.
Her præsenterer kommissionsformand Ursula von der Leyen den nye danske EU-kommissær:
Overrasket over boligpost
Ved siden af det fik han til sin egen store overraskelse også posten som boligkommissær. Det er første gang, at EU får sådan en post, og han fik den, meget kort tid inden at hele kommissærkabalen tirsdag blev præsenteret.
- Det er ikke, fordi vi sigtede lavt, da vi gik efter energi. Derfor havde jeg for at være helt ærlig ikke tænkt, at man måske også kunne bede om noget andet. Men det var en glædelig overraskelse, siger han og tilføjer, at man nok ”ikke får så gode svar, hvis man quizzer mig ned i hver eneste detaljer i boligpolitikken.”
Men det har han nu en lille håndfuld uger til at få læst op på.
Et af de spørgsmål, han utvivlsomt vil få under høringen, er om brugen af atomkraft. Dan Jørgensen har aldrig lagt skjul på, at han er imod atomkraft i Danmark. Og han kæmpede også indædt imod, da man fra EU-toppens side ville stemple atomkraft som såkaldte bæredygtige investeringer på linje med eksempelvis vindmøller og solceller.
Det ville være "et tilbageskridt", som ville "trække investeringerne væk fra vedvarende energikilder", som han formulerede det dengang.
Kontroversielt spørgsmål
Nu står der i hans opgavebeskrivelse, at han skal sætte skub på "udviklingen og implementeringen af små modulære reaktorer i Europa". Men Dan Jørgensen fastholder, at han "hverken har fået - eller skal have - en ny holdning til atomkraft".
- Men det bliver helt sikkert et kontroversielt spørgsmål. Og det vil være et kontroversielt spørgsmål, uanset hvem man pegede på, fordi det er et område, som vi er meget splittede på i Europa, siger han.
Han peger på, at Danmark befinder sig i midtergruppen af medlemslande, der hverken er arge modstandere af energiformen eller indædte tilhængere af den. Derfor ser han også sig selv som en ”kompromismager” på området.
- Selv i Danmark, som er et forholdsvis anti-atomkraftland på vores eget territorium, er vi afhængige af atomkraft andre steder fra. Og vi har altid haft den holdning, at det er landene selv, der bestemmer deres energimiks. Derfor har jeg heller ikke nogen ambitioner om, hvorvidt man skal have atomkraft i Frankrig eller ej. Det er selvfølgelig dem selv, der bestemmer det, siger han.
Dan Jørgensen er dog fortrøstningsfuld for den grønne omstilling i Europa, selvom der i det seneste års tid har været en voksende politisk modstand imod den – ikke mindst blandt politikerne på højrefløjen.
- Forud for europaparlamentsvalget var der en del snak om, at vi var i gang med at se et grøn backlash. Det synes jeg, vi må sige, i nogen grad er aflyst. Jeg negligerer ikke, at der stadig er kritiske stemmer, og at de stadigvæk fylder mere. Men hvis man ser på von der Leyens guidelines og i øvrig alt, hun har sagt efter valget, så er det jo også med grønne briller. Det er meget, meget positivt, siger han.