EU-landene synes på vej til at droppe de tvungne flygtningekvoter for at få vedtaget en kontroversiel plan om at fordele 120.000 flygtninge ud over Europa.
Løsningen kan i stedet blive, at EU's justits- og indenrigsministre på et ekstraordinært møde i Bruxelles tirsdag vedtager målet om at fordele de 120.000 flygtninge ud over Europa, men at landene på et frivilligt grundlag accepterer deres andel af flygtningene.
Medlemslandenes ambassadører i Bruxelles har både i weekenden og mandag holdt møder for at finde en løsning.
Ambassadørerne mødes igen klokken 9.45 tirsdag for at fortsætte arbejdet, inden udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og ministre fra de øvrige medlemslande mødes i Bruxelles tirsdag klokken 14.30.
Ungarn afviser forslag
Det kompromisforslag, som EU-landene arbejder på lige nu, er at pille selve fordelingsnøglen i form af en procentsats, som skulle have været hvert enkelt EU-lands kvote af det samlede antal på 120.000 flygtninge, ud af teksten.
Til gengæld står facit i de fleste tilfælde stadig tilbage i form af det antal, landene hver især skal modtage for at nå op på de 120.000 flygtninge.
54.000 af flygtningene skulle dog fordeles fra Ungarn, der afviser forslaget. I stedet overvejes det, om der i stedet skal fordeles flere fra andre EU-lande, eller om den sidste del af puljen skal holdes i reserve til senere brug.
Forslaget om de tvungne flygtningekvoter, som er stillet af EU-Kommissionen efter et tysk forbillede, har virket som en politisk atombombe over Europa.
Kan ødelægge EU-samarbejdet
Opgøret har været så voldsomt, at flere EU-ledere åbent har advaret om, at striden kan gå hen og ødelægge EU-samarbejdet.
Adskillige især østeuropæiske lande har hårdnakket nægtet at underkaste sig en central flygtningefordeling, der udstikkes i Bruxelles.
De frygter, at en egentlig fordelingsnøgle for de 120.000 flygtninge kan blive forløberen for en permanent kvotefordeling til brug i fremtidige kriser, sådan som EU-Kommissionen har foreslået.
Tjekkiet mener, at sådan en tvungen fordelingsmekanisme vil være ulovlig og har truet med at gå til EU-Domstolen, hvis den bliver mast igennem ved en flertalsafstemning i ministerrådet.
EU's stats- og regeringschefer er samtidig hasteindkaldt til møde i Bruxelles om flygtninge- og migrationskrisen onsdag aften.
Her er det meningen, at de skal koncentrere sig om at lægge en mere overordnet strategi for at bremse flygtningestrømmen ved at hjælpe mere i nærområderne og styrke EU’s ydre grænser.
/ritzau/