EU-korrespondent: Topmøde kan lukke luft ud af Balkan-konflikt

Der er ingen stor forsoning i sigte, når Balkans statsledere i dag mødes i Bruxelles, vurderer DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg,

  • Presset er hårdt her på grænsen mellem Serbien og Kroatien, hvor tusindvis af flygtninge og migranter venter på at kunne fortsætte rejsen mod Nord- og Vesteuropa. (Foto: © ELVIS BARUKCIC, Scanpix)
  • Den tyske kansler, Angela Merkels, skal også deltage i Balkan-topmødet. Hendes åbne flygtningepolitik er nemlig en del af problemet, mener Balkans statsledere. (Foto: © CLEMENS BILAN, Scanpix)
  • Børn, som var del af en gruppe på omkring 1.000 flygtninge, ser på under politieskorten ind i Slovenien. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
1 / 3

I dag mødes Tysklands kansler, Angela Merkel, med statslederne fra Balkanlandene for at diskutere en fælles løsning for flygtningestrømmen i området.

På topmødet, som finder sted i Bruxelles, deltager statslederne fra EU-landene Østrig, Bulgarien, Kroatien, Grækenland, Rumænien og Slovenien, samt EU-outsiderne Makedonien og Serbien.

Formålet med topmødet er at finde en fælles løsning på den voldsomme flygtningestrøm i området, men også at forbedre både samarbejdet og tonen landene i mellem. Det fortæller DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Landene på Balkan skubber problemerne mellem hinanden i stedet for at arbejde sammen, og de taler til hinanden i et værre og værre sprog, siger han.

Tyskland deltager i mødet, fordi Balkan-landene mener, at Tyskland, på grund af sin ”åbne arme”-politik, er en del af problemet.

- Tysklands interesse i Europa er derimod at prøve at få EU-landene til at løfte i fællesskab, for så ville problemet slet ikke være så stort.

Snarlig vinter skaber problemer

I regionen spidser situationen til. Ungarns netop færdigbyggede hegn, som er rejst langs grænsen til Kroatien, har sendt flygtninge ind igennem det lille land Slovenien, som kæmper med at håndtere de titusindvis af flygtninge, der ankommer hver dag.

I tirsdags var 2.000 flygtninge og migranter ifølge FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, strandet ved grænsen mellem Serbien og Kroatien på grund af forsinkelser forsinkelser i registreringen.

Situation forværres yderligere af vinterens komme, der har fået flygtningestrømmen til at tiltage, inden vejret bliver for hårdt til den allerede hårde rejse.

I mandags alene ankom 8.000 flygtninge og migranter ifølge UNCHR ankommet til Grækenland fra Tyrkiet.

Kan dæmme op for konflikt

Selvom man skal ikke sætte næsen op efter den store forening ved søndagens topmøde, kan det have et gavnligt udfald.

- Det kan lukke luften ud af en voksende konflikt. Eller i hvert fald at få dem til at tale bedre til hinanden.

- Man skal huske på, at det er lande, som for få årtier siden var i krig med hinanden, siger Ole Ryborg.

Topmødet om flygtningesituationen er blot den seneste af slagsen, der finder sted i disse dage. For blot en uge siden blev der afholdt topmøde mellem EU og Tyrkiet.

Her var formålet at finde en langsigtet fælles løsning på, hvordan man kan begrænse tilstrømningen af flygtninge til EU med Tyrkiets samarbejde.