OVERBLIK: Derfor er europæiske flygtningetal fulde af fejl

De tal, som i øjeblikket figurerer om antallet af flygtninge og migranter, som er rejst til Europa, har store fejl og mangler.

Endnu en båd med flygtninge ankommer til den græske ø Lesbos efter rejsen over det Ægæiske Hav fra Tyrkiet. (Foto: © Dimitar Dilkoff, Scanpix)

Ifølge nyeste tal fra EUs grænseagentur, Frontex, er 710.000 flygtninge og migranter i årets ni første måneder ankommet til Europa.

Men det tal kan man ikke regne med. Deres officielle tal inkluderer nemlig en betydelig dobbelttælling, da mange krydser Europas grænser to gange.

Det oplyser Frontex på deres egen hjemmeside.

"Et stort antal af de mennesker, som blev talt, da de ankom til Grækenland, blev også talt, da de ankom til EU for anden gang gennem Ungarn eller Kroatien", skriver Frontex.

Mange flygtninge og migranter benytter sig nemlig af en oplagt rute, som fra Grækenland fører dem ud af EU, ind i Makedonien eller Serbien og atter ind i EU, når de ankommer til Ungarn.

Markant lavere tal hos UHNCR og IOM

FN’s Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, har et noget lavere tal end Frontex. De vurderer, at 591.244 flygtninge og migranter er ankommet til Europa.

De nyeste tal fra FN-organisationen International Organization for Migration, IOM, ligger på 613.179 ankomster.

Problemet med disse tal er imidlertid, at de kun tæller mennesker, som kommer til Italien eller Spanien via Middelhavet og over det Ægæiske hav mellem Tyrkiet og Grækenland, men ikke gennem landruter eller med fly.

Omkring 650.000

Forskningschef i migration og Institut for Menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen, ser et stort problem i de fejlagtige tal. De vægter nemlig højt i forhold til den politiske vejvilje til at håndtere problemet, vurderer han.

- Det er jo ikke rimeligt, at vi får et fortegnet billede, som kan være op til 100.000 højere end det virkelige tal, og specielt fra et EU-agentur, siger Gammeltoft-Hansen.

- Tallet svinger mellem Frontex´s tal på 710.000, som vi ved er for højt, og FN´s tal på omkring 590.000, som så til gengæld er for lavt, fordi det ikke tager højde for dem, der kommer ind fra land. Det sande tal er jo nok et sted midt imellem. Omkring 650.000 er nok et meget godt bud.

Migranter fra Balkan er ikke talt med

I tallene fra Frontex, UNHCR og IOM medregner man heller ikke indvandringen fra landene på Balkan.

Det vil sige Albanien, Kosovo, Bosien-Hercegovina, Makedonien, Serbien og Montenegro.

Der findes ikke et samlet tal af migration fra disse lande.