EU-korrespondent: Svært for EU at afdramatisere strid med Tyrkiet

Tyrkiets ønske om at føre valgkamp i Europa har skabt diplomatiske stridigheder med både Tyskland og Holland.

Både Nato og EU har bedt de involverede i striden om valgkamp og tyrkiske ministre om at skrue ned for retorikken. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Den diplomatiske krise mellem Holland og Tyrkiet voksede sig i aftes endnu større, da den tyrkiske regering gjorde det klart, at Hollands ambassadør ikke er velkommen i landet.

Vreden skyldes, at Holland har nægtet tyrkiske ministre at føre valgkamp i Holland. Konflikten har potentiale til at skabe problemer for hele EU - særligt på grund af den flygtningeaftale, EU tidligere har indgået med Tyrkiet.

Men der er ikke meget, EU kan gøre for at lægge en dæmper på striden, fortæller DR Nyheders EU-korrespondent Karin Axelsson fra Bruxelles:

- I går forsøgte to kommissærer at berolige tyrkerne og dæmpe gemytterne lidt, men det lod ikke til at virke. Derudover er det lidt begrænset, hvad man kan gøre fra EU’s side, for det er op til de enkelte lande, om de vil tillade de her såkaldte valgmøder.

- Og spørgsmålet er, om en fælles EU-aktion ikke bare ville få konflikten til at blusse yderligere op på et tidspunkt, hvor man i forvejen har et meget anstrengt forhold.

Folkeafstemning og militærkup

Regeringen i Ankara har været på turné i flere EU-lande den seneste tid, fordi den ønsker at vinde støtte til en ændring af landets forfatning, som skal til folkeafstemning til april.

Det har ikke kun skabt spændinger i forholdet til Holland - også den allerede anstrengte relation til Tyskland er blevet sat under yderligere pres.

Men det er ikke kun den tyrkiske folkeafstemning, som - hvis det går efter Erdogans hjerte - giver præsidenten yderligere magtbeføjelser, der skaber spændinger mellem EU’s medlemslande og Tyrkiet, fortæller Karin Axelsson.

- Også den måde Erdogan har reageret på kupforsøget i sommer har ført til adskillige konflikter med forskellige lande. Det har blandt andet ført til, at den her visumfrihed, som man har lovet tyrkerne, ser ud til at være blevet skudt til det uendelige.

Truslen er hørt før

Den tyrkiske vice-regeringsleder har antydet, at Tyrkiet muligvis vil genoverveje den migrantaftale, som landet har indgået med EU. Men det er ikke første gang, at Tyrkiets regering varsler den trussel.

- Det har de truet med før, og Erdogan har også tidligere være ude og sige, at hvis man ikke gjorde, som Tyrkiet ville, så kunne man jo bare lukke portene op og lade migranter og flygtninge søge ind i Europa igen.

- Det ville selvfølgelig være katastrofalt set med EU’s øjne, fordi den aftale rent faktisk har virket og lukket en rejserute. På den anden side er Tyrkiet også så afhængig af EU, fordi der følger op mod 30 milliarder kroner med til Tyrkiet i forhold til den her aftale – penge som de har brug for. Så man regner ikke med, at de vil gøre alvor af de trusler.