Tyrkiets militærsoffensiv 'Operation Olivengren' i det nordvestlige Syrien vil strække sig hele vejen til den irakiske grænse mod øst.
Det varsler den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge nyhedsbureauet Reuters. I første omgang rykker offensiven videre fra byen Afrin og østpå til Manbij.
- Vi vil rydde Syriens Manbij for terrorister efter Afrin. Det burde ikke genere nogen, siger præsidenten.
'Operation Olivengren' blev iværksat for en uge siden, og Tyrkiet har siden sendt både tropper og kampvogne ind på syrisk territorium, mens kampfly angriber fra luften ved Afrin.
Tyrkiets mål er at rense grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien, der er kontrolleret af kurdiske styrker. I grænseområdet ved Afrin er grænsen kontrolleret af den kurdiske YPG-milits, som Tyrkiet betragter som en terrororganisation, men som USA støtter med våben og har brugt som en vigtig allieret for at drive Islamisk Stat ud af Syrien.
'Operation Olivengren' i Afrin har i forvejen fået bølgerne til at gå højt mellem USA og Tyrkiet.
Men bølgegangen kan blive endnu højere, for så snart tyrkiske soldater er færdige i Afrin, vil militæret altså rykke videre østpå til Manbij, hvor USA har tropper udstationeret i forbindelse med krigen mod Islamisk Stat.
Amerikansk grænsehær
Militæroffensiven blev iværksat, ganske få dage efter at det kom frem, at USA vil træne en grænsehær på 30.000 soldater i grænseområdet mellem Syrien og Tyrkiet.
Styrken vil blandet andet bestå af YPG og Syriens Demokratiske Styrker (SDF) og skal ifølge USA sikre, at den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat ikke genopbygges i Syrien.
Og mens USA har opfordret Tyrkiet til at lægge bånd på sig selv i forhold til offensiven ved Afrin, har Tyrkiet langet hårdt ud efter USA's støtte til de kurdiske styrker.
I går lød det fra den tyrkiske vicepremierminister, Bekir Bozdag, at USA skal stoppe med at "støtte terrorister", hvis Tyrkiet ikke også skal angribe USA's 2.000 soldater i Syrien.
- 343 terrorister neutraliseret
Tyrkisk militær oplyser til det statsejede nyhedsbureau Anadolu, at "flere end 343 terrorister er blevet neutraliseret", siden militæroffensiven blev sat i gang. Det tal dækker ifølge militæret både over medlemmer af en række kurdiske militser og Islamisk Stat.
Mediet beskriver endvidere, at de tyrkiske myndigheder ofte anvender begrebet "neutraliseret" som en samlet betegnelse for dræbte og anholdte.
Militæret lægger i udtalelsen vægt på, at der bliver udvist store hensyn for ikke at ramme civile under operationen.
- De eneste, der bliver mål, er terrorister, og ethvert ly, våben, køretøj og udstyr, der tilhører dem.
Alligevel vækker offensiven bekymring hos Røde Kors, der forbereder sig på en bølge af flygtninge fra byen, der er hjem for flere end 300.000 mennesker. Tidligere på ugen var der ifølge FN allerede 5.000 mennesker, der var drevet på flugt af offensiven.
Kurdere i bøn til Assad
Tyrkiets angreb i Afrin fik i går aftes de kurdiske myndigheder til at bede den syriske præsident, Bashar al-Assad, om at sende tropper til grænsen for at håndhæve landets suverænitet og holde de tyrkiske styrker på porten.
Men mens det syriske styre har fordømt Tyrkiets operation i området, har det endnu ikke grebet ind. Det hænger ifølge DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, sammen med, at operationen er koordineret i samarbejde med Rusland, der de facto kontrollerer luftrummet over den del af Syrien.
Derfor har det syriske styre med præsident Bashar al-Assad heller ikke meget at skulle have sagt i området, og det er usandsynligt, at styret på nuværende tidspunkt vil sende tropper eller fly til sin nordlige grænse for at hjælp kurderne, vurderer Puk Damsgård.
- Det udstiller, at den syriske regering ikke er herre i eget hus, for deres allierede, russerne, som de er meget afhængige af, har givet tilladelse til, at Tyrkiet overflyver Afrin, siger hun.