Nu skal der et mirakel til, hvis Donald Trump skal gøre sig håb om at ende som USA's præsident.
Sådan lyder den hårde dom fra flere amerikanske medier, efter den kontroversielle republikanske kandidat senest vakte uønsket negativ opmærksomhed, da han i en tale i går kom med en kommentar, som nogle har tolket som en trussel mod Hillary Clinton.
- Om tre måneder, når præsidentvalget 2016 er bag os, vil vi se os tilbage og konkludere, at valget var ovre allerede den 9. august, skrev Washington Posts politiske analytiker Stuart Rothenburg i går.
Ifølge det seneste samlede gennemsnit af meningsmålinger fører den demokratiske kandidat, Hillary Clinton, nu med næsten otte procentpoint over Donald Trump.
Forladt af sine egne
Men det er ikke kun meningsmålingerne, der ser skidt ud for Trump.
Flere og flere markante medlemmer af det Republikanske Parti lægger afstand til deres kandidat.
Senest har også 50 af partiets tidligere republikanske rådgivere på sikkerheds- og udenrigspolitiske spørgsmål underskrevet et åbent brev, hvori de skriver, at Trump ”risikerer det at sætte hele vores lands (Amerikas, red.) nationale sikkerhed og velbefindende over styr”.
Både vælgere og politikere er begyndt at tvivle på, om Trump virkelig har, hvad der skal til, for at besidde præsidentposten, fortæller Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved amerikanske studier på Syddansk Universitet.
- En ting kan være, at folk synes, det er sjovt og underholdende med provokation. Men der kommer en del centrale spørgsmål, som har at gøre med nogle helt grundlæggende kvalifikationer: Hans viden, men især hans temperament og hans mangel på empati.
Tyndhudet og hævngerrig
Kombinationen af et enormt ego grænsende til sygelig narcissisme, kombineret med en tynd hud og et ustyrligt temperament er begyndt at skinne igennem - og det får konsekvenser, siger Niels Bjerre-Poulsen.
- Som Michelle Obama sagde på det demokratiske konvent: Man kan ikke overlade ansvaret for USA’s atomvåben til en mand, der kan provokeres med et tweet. Og det har han vist lige siden, at det kan han.
- Han mangler disciplin i en sådan grad, at folk bliver bekymrede for, om han overhovedet mentalt har, hvad det ville kræve, at tænke klart i det job og ikke lade sig provokere. Han er så tyndhudet og hævngerrig, at han ikke kan styre det.
Den sikkerhedspolitiske trussel
Selvom Trump igennem hele valgkampen er kommet med kontroversielle udmeldinger, så har de for det meste frembragt hovedrysten og rullen med øjnene.
Men nu har piben fået en anden lyd, siger Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikanske studier ved Københavns Universitet og tidligere sikkerhedspolitisk rådgiver.
- Indtil for relativt nyligt har kritikken mod Donald Trump gået på, at han sagde nogle groteske ting og havde nogle lidt langt ude holdninger. Men der er i løbet af de seneste uger begyndt at danne sig et billede af en mand, som overhovedet ikke vil være i stand til at varetage jobbet som præsident, siger hun.
Det er blandt andet Trumps udtalelser på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område, hvor USA's præsident har næsten suveræn magt, der har vakt bekymring.
Her har Trump stillet spørgsmålstegn ved Nato-samarbejdet, en kernesten i den amerikanske sikkerhedspolitik, og foreslået Rusland, at de skulle hacke sig ind på modstanderen Hillary Clintons email.
- Han har altså bedt en fremmed magt om at blande sig i amerikansk indenrigspolitik indenfor landets grænser. Og det er helt uhørt, siger Mette Nøhr Claushøj, som ikke er overrasket over, at også Republikanernes egne tidligere sikkerhedspolitiske medarbejdere har rejst kritik.
Den nye skillelinje
Ifølge Washington Post agter 11 procent af republikanske vælgere at sætte deres stemme på Hillary Clinton - det er en større andel end nogen demokratisk kandidat har fået ved de seneste fire valg.
Den høje republikanske tilslutning til Demokraternes kandidat markerer en klar skillelinje, siger Mette Nøhr Claushøj.
- Hillary har været et hadeobjekt for Republikanerne siden 1990’erne. Men nu ser vi utroligt mange republikanere, som siger, at Hillary, hun kan i det mindste finde ud af at være leder.
- Det er nogle andre ting, der kommer på bordet. Og det er meget opsigtsvækkende.
Kan ikke ændre stil
Ifølge Niels Bjerre-Poulsen har Trump ikke formået at vise det format, som mange af hans partimedlemmer havde håbet på - på trods af, at han selv har hævdet, at "at han kan være mere præsidentiel end alle andre".
Men overgangen fra primærvalg til præsidentvalg har været for meget for erhvervsmanden, siger Niels Bjerre-Poulsen.
- Jeg har hele tiden forventet, at når konventerne var overstået, og det pludselig var et langt større og meget mere bredt sammensat publikum, han talte til, så ville han få alvorlige problemer, hvis han ikke lagde stilen totalt om og pludselig blev en helt anden type kandidat.
- Men det er han ikke i stand til. I forgårs holdt han en økonomisk tale, som nogen har skrevet til ham. Og så dagen efter siger han noget uhyrligt igen, siger Niels Bjerre-Poulsen med henvisning til den kommentar, som nogle har tolket som en trussel mod Hillary Clinton.
Tosserne, der tager det alvorligt
At Trump blandt andet holder fast i sin retoriske linje, der ofte består af at sige ting i spøg for at provokere, er begyndt at give bagslag, mener Mette Nøhr Claushøj.
- Det er en del af hans måde at kommunikere på at komme med sådan nogen bemærkninger, hvor alle, der står og lytter, godt ved, at det mener han nok ikke, det er en sjov bemærkning.
- Men problemet er, at det kan man ikke, når man har en platform, som en præsident eller præsidentkandidat har. For der er tosser derude, som vil tage det alvorligt.