Eksperter om Comey-fyring: Hvorfor kommer den lige præcis nu?

Fyringen af FBI-chef øger presset for at nedsætte en uafhængig undersøgelseskommission, vurderer eksperter.

FBI skal have ny direktør, efter James Comey natten til onsdag fik udstukket en fyreseddel.

Præsident Donald Trumps administration har forklaret fyringen med en utilfredshed over den måde, som James Comey håndterede sagen om Hillary Clintons e-mailserver. Og at han dermed muligvis påvirkede valgets udfald.

Men for Jørn Brøndal, der er USA-ekspert og lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet, lyder den forklaring mærkelig.

- Det argument har vi hørt i meget, meget lang tid, så hvorfor skulle en fyring så komme lige præcis nu, siger han.

- Det virker mere som om, at det handler om den igangværende Rusland-undersøgelse, hvor James Comey spiller en nøglerolle. I marts måned fortalte han, at det ikke bare handlede om russernes sabotage, men også om at undersøge et muligt samarbejde mellem Trump-lejren og russerne.

Ingen nye oplysninger

Forklaringen fra Trumps administration har ikke kun fået Jørn Brøndal til at løfte øjenbrynene.

Det samme gør Mette Nøhr Claushøj, der er ekstern lektor i amerikansk politik ved Københavns Universitet. Hun tror ikke på, at Clinton-sagen reelt har spillet en rolle i fyringen.

- Hvorfor kommer fyringen så først nu?

- Trump har bare ventet på en anledning til at gøre det, og så er den her Clinton-sag kommet op igen, siger hun med henvisning til en høring tidligere på ugen, hvor James Comey udtalte sig forkert.

Efterfølgende måtte FBI udsende et brev, hvori forbundspolitiet forsøgte at rode bod på forvirringerne efter høringen.

Ligesom Jørn Brøndal mener Mette Nøhr Claushøj, at den virkelige årsag til fyringen skal findes i undersøgelserne om den russiske forbindelse til Donald Trump og hans stab.

Hun bider også mærke i, at anbefalingen om at fyre James Comey kom fra justitsminister Jeff Sessions, der måtte erklære sig inhabil i netop sagen om russisk indblanding.

Det skyldtes, at Sessions - der rådgav Trump under valgkampen - under en høring i Senatet afviste at have mødtes med repræsentanter for Rusland. Efterfølgende kom det dog frem, at han to gange i 2016 havde mødtes med Ruslands ambassadør, Sergei Kislyak.

- Alligevel går han ind og anbefaler at fyre FBI-direktøren, der står i spidsen for sagen. Det er helt hen i vejret og vildt upassende, forklarer hun.

Det Hvide Hus har forsvaret beslutningen og blandt andet forklaret, at det var vicejustitsminister Rod Rosenstein, der stod bag vurderingen af Comeys evne til at lede forbundspolitiet og efterfølgende sendte Sessions anbefalingen om at afskedige FBI-direktøren, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Pres for undersøgelseskommission øges

Flere demokratiske senatorer bruger fyringen af James Comey som anledning til at stille krav om, at der nedsættes en uafhængig undersøgelseskommission, som skal gå spørgsmålet om Ruslands påståede indblanding i det amerikanske valg igennem.

Der er endda også flere republikanere - heriblandt John McCain - der ønsker det samme.

Hvis Donald Trump og resten af hans administration havde troet, at Comeys fyring ville mindske kritiske røster og krav, så har de taget fejl, mener Mette Nøhr Claushøj.

- Sandsynligheden for en uafhængig undersøgelseskommission er steget kraftigt, fordi der nu er folk i Trumps eget parti, som synes det er for meget, det her, forklarer hun.

- Argumenterne mod en uafhængig undersøgelseskommissionen bliver sværere at fremføre nu.

Den vurdering er Jørn Brøndal enig i. Han hæfter sig også ved, at den republikanske senator Richard Burr, der leder Senatets efterretningskomité, har udtalt, at timingen og begrundelsen bag fyringen bekymrer ham.

- I sidste ende er noget af det, som Trump-lejren frygter mest, en uafhængig undersøgelseskommission, og det er noget af det, som Demokraterne drømmer allermest om.

Det Hvide Hus har ifølge Reuters afvist, at der skulle ligge politiske hensyn bag fyring.