Partilederen for det indvandrings- og islamkritiske Alternative Für Deutschland (AfD), Frauke Petry, fik en noget lunken modtagelse, da hun talte ved weekendens partikongres i Køln i dag.
Partilederen meddelte forleden, at hun ikke vil være spidskandidat til det tyske forbundsdagsvalg den 24. september.
Frauke Petry havde håbet, at det ville give nogle pluspoint, at hun valgte at trække sit kandidatur med en begrundelse om, at der fremover skal være fokus på politik og ikke så meget personspørgsmål.
- Det her var en syngende lussing til Frauke Petry, som havde håbet, at hun ved at træde et skridt ned kunne redde sin politiske indflydelse i partiet. Men det lykkedes ikke, så det mest sandsynlige er, at der kommer til at stå nogle andre i spidsen for partiet frem til valget. Det er langt fra sikkert, at hun kan fortsætte som formand for partiet, lyder det fra Lykke Friis, ekspert i tyske forhold og prorektor for Københavns Universitet.
AfD ventes at få tilstrækkeligt med stemmer ved valget 24. september til at komme i Forbundsdagen for første gang.
Skal bevæge sig mere mod midten
Frauke Petry ville på dagens kongres have de delegerede til at stemme om partiets fremtid. Dét forslag vendte flertallet af de delegerede tommelfingeren ned til.
- Budskabet i hendes tale var, at nu skal partiet ikke ryge alt for langt ud på højrefløjen, men bevæge sig mere mod midten for til næste valg at kunne indgå i en tysk regering. Et af de store stridspunkter er, at hun vil diskutere, hvilken rolle partiet skal spille efter næste valg i 2021, og det er på et tidspunkt, hvor man ikke ved, om AfD kommer ind i forbundsstaten, fortæller Lykke Friis.
Den megen tumult omkring Frauke Petrys person og hendes beslutning om at trække sig som spidskandidat vil få negativ indflydelse på partiet, vurderer Lykke Friis.
- Det kommer til at svække partiet, og det hænger sammen med, at Frauke Petry er partiets galionsfigur. Den person med allerstørst gennemslagskraft. Og selv om man får valgt en ny ledelse, vil der være betydelige stridigheder indbyrdes i partiet, siger Lykke Friis.
I Tyskland vælger partierne spidskandidater, der generelt bliver deres helt centrale omdrejningspunkter under valgkampen.
For de store partiers vedkommende er det også spidskandidaterne, der er med i kampen om posten som forbundskansler.
AfD har i forvejen mistet megen tilslutning, efter flygtningekrisen er blevet et mindre hedt emne i tysk politik.