Det er et hårdt slag for det indvandrings- og islamkritiske Alternative Für Deutschland (AfD), at partiets leder ikke vil være spidskandidat ved det tyske forbundsdagsvalg i september.
Det vurderer DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.
- Partiet har været udsat for indtil flere skandaler. Og når vi nu oplever, at partiets nok mest kendte ansigt trækker sig, så er min vurdering, at AfD får det meget svært ved det kommende valg, siger korrespondenten.
Magtfuld højrefløj
I Tyskland vælger partierne spidskandidater, der generelt bliver deres helt centrale omdrejningspunkter under valgkampen.
For de store partiers vedkommende er det også spidskandidaterne, der er med i kampen om posten som forbundskansler.
AfD har i forvejen mistet megen tilslutning, efter flygtningekrisen er blevet et mindre hedt emne i tysk politik.
Højrefløjspartiet står ifølge Michael Reiter nu til at miste mange af de midtervælgere, som foretrækker partileder Frauke Petry frem for de ret kontroversielle politikere, som befinder sig på partiets ydre højrefløj.
Har lagt sig ud med partifæller
Da Frauke Petry tidligere i dag annoncerede sin beslutning om ikke at stå i front ved valget lød hendes begrundelse, at AfD skal diskutere politik og ikke personspørgsmål.
Frauke Petry er kommet i modvind i sit parti, efter hun har slået på tromme for, at AfD skulle gå ind i valgkampen med en mere midtsøgende politik, end den partiet ellers har stået for, og med et mål om at samarbejde og komme i regering.
Det har især bragt hende under et massivt pres fra partifællerne på det unge partis magtfulde højrefløj, der ser Tysklands mere etablerede partier som det store onde, og som nogen, de vil stå i opposition til.
- Og det pres ser det nu ud til, at hun er bukket under for, siger Michael Reiter.
Frauke Petry har ikke tilkendegivet, at hun har planer om at trække sig som partileder.
Denne weekend samles AfD til partikongres i Köln for at vælge spidskandidater.
Fakta: Alternative Für Deutschland (AfD)
- •
AfD blev stiftet i 2013 og har blandt andet foreslået at lukke EU's grænser, indføre grænsekontrol langs de tyske grænser og oprette asyllejre i andre lande for at nedbringe antallet af asylansøgere i Tyskland.
- •
Partiet mener ikke, at islam kan være en del af det tyske samfund og understreger, at det tyske sprog og den tyske kultur skal være bærende i landet.
- •
Ved valget til den tyske Bundestag i 2013 nåede AfD ikke over spærregrænsen på fem procent.
- •
Men året efter fik partiet 7,1 procent af stemmerne ved europaparlamentsvalget.
- •
AfD er på regionalt plan allerede en stor spiller og er repræsenteret i 10 ud af de 16 tyske delstaters parlamenter.