Ekspert: Skotland kan glemme alt om folkeaftstemning

Britisk parlament vil ikke tillade, at Skotland får lov til at løsrive sig midt i brexit, vurderer lektor.

Det vil komplicere tingene endnu mere for premierminister Theresa May, hvis hun skal en forholde sig til en eventuel skotsk løsrivelse i de allerede svære forhandlinger, om Storbritanniens udtræden af EU, lyder det fra lektor Ole Helmersen. (Foto: © Dylan Martinez, Scanpix)

Det er yderst tvivlsomt, at det britiske parlament vil tillade Skotland at afholde en folkeafstemning i 2018 eller begyndelsen af 2019, der kan betyde, at landet løsriver sig fra Storbritannien.

Sådan lyder vurderingen fra Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School og har en indgående viden om britiske forhold.

- Jeg tvivler på, at skotterne får mulighed for at afholde en afstemning om løsrivelse for Storbritannien, inden forhandlingerne med EU om Brexit er afsluttet, siger han.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, har ellers i dag sagt, at hun har søgt bemyndigelse i det britiske parlament til en "paragraf 30-ordre", som skal give landet tilladelse til en folkeafstemning.

Fra kompliceret til kaotisk

Førsteministeren har i dag ligeledes forklaret, at Skotland - i modsætning til resten af Storbritannien - ikke ønsker at træde ud af EU og derfor mener hun, at landet skal have en ny afstemning, selv om det er under tre år siden, at befolkningen besluttede, at landet skulle blive i den britiske union.

Men ifølge Ole Helmersen fra CBS vil et skotsk valg midt i, at Storbritannien skal forhandle betingelserne med EU om deres udtræden, kunne stille den britiske premierminister, Theresa May, i en yderst penibel situation.

Hun forhandler nemlig ikke kun på Englands, men på hele Storbritanniens vegne.

- Hun forhandler på baggrund af de samlede britiske økonomi og den samlede britiske befolkning, og derfor vil det være særdeles ubelejligt for hende pludseligt at skulle slås med en opløsning af sin egen union oveni.

- Det vil gøre et i forvejen allerede kompliceret forhandlingsforløb til noget, som bedst kan betegnes som kaotisk, siger lektoren.

Sturgeon vil lægge pres på May

Nicola Sturgeon pointerede på et pressemøde tidligere i dag, at situationen siden 2014 - hvor skotterne senest strømmede til stemmeurnerne - har ændret sig markant.

- Det er vigtigt, at Skotland er i stand til selv at vælge vores fremtid på et tidspunkt, hvor mulighederne står mere klart, end de gør nu, men inden det er for sent at vælge vores egen vej, sagde Nicola Sturgeon ifølge nyhedsbureauet AP.

Men ifølge lektor Ole Helmersen er Sturgeon godt klar over, at det kan blive særdeles svært at få tilladelse til en ny afstemning de kommende år.

- Jeg tror også, at hun (Sturgeon, red) bruger det som en lejlighed til at lægge pres på Theresa May. Skotland har i forvejen et udstrakt selvstyre, og det vil de gerne have mere af. Hvis hun kan bruge denne her situation til at få nogle indrømmelser fra May og den britiske regering, så vil hun også se det, som noget positivt, siger han.

Nicola Sturgeon har ikke sat en endelig dato på, hvornår hun ønsker en løsrivelsesafstemning. Hun ønsker, at den skal foregå i efteråret 2018 eller foråret året efter.