Bildsøe: Brexit er hovedårsagen til Skotlands uafhængighedsplaner

Forholdet mellem Skotland og parlamentet i Westminster er anspændt, vurderer korrespondent.

Nicola Sturgeon gambler ved at kræve ny folkeafstemning. For hvis planerne ikke bliver realiseret kan hendes dage som politisk leder i Skotland være talte, vurderer Kim Bildsøe Lassen. (Foto: © ROBERT PERRY, Scanpix)

Uenigheden om fortsat medlemskab i EU med den resterende del af Storbritannien er den primære grund til, at Skotland nu ønsker at få en folkeafstemning om løsrivelse sig fra Storbritannien.

Det fortæller DR's korrespondent i London, Kim Bildsøe Lassen, efter Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, i dag har meldt ud, at hun ønsker en ny afstemning i 2018 eller 2019, efter skotterne valgte fortsat at være en del af Storbritannien i 2014.

-At Storbritannien meldte sig ud af EU var direkte imod skotternes vilje, og er hovedårsagen til, at man vil have en ny afstemning om løsrivelse. Det, skotterne siger, er, at situationen har ændret sig så meget siden 2014, at det nu giver mening at tage en ny afstemning, siger Kim Bildsøe Lassen og fortsætter:

- Skotland er mindre konservativt end England, og det faktum, at arbejderpartiet Labour i England er ved at falde sammen, gør også, at skotterne føler, at de vil en anden vej end de andre lande i Storbritannien, siger korrespondenten, som peger på, at 62 procent af skotterne stemte for at blive i EU ved brexit-afstemningen i juni sidste år mod knap 47 procent i hele Storbritannien.

Stemte nej i 2014

Nicola Sturgeon sagde på et pressemøde tidligere i dag, at de skotske forsøg på at få en særaftale, der ville kunne betyde, at Skotland kunne blive i EU, er blevet mødt med en "mur af uforsonlighed" af den politiske top i London.

Premierminister Theresa Mays talsmand har svaret igen ved at sige, at det skotske folk ikke ønsker en ny folkeafstemning i og med, at det kun er lidt over to år siden, at befolkningen stemte 'nej' til løsrivelse.

Og det er da heller ikke skrevet i granit, at Nicola Sturgeon får sin vilje med en ny folkeafstemning. Indtil videre har hun søgt om bemyndigelse i parlamentet til en såkaldt "paragraf 30-ordre", og derfor er det i sidste ende det britiske parlament, som skal sige god for afstemningen.

- Hun skal have tilladelse til det af premierministeren. Der skal være en villighed i parlamentet i Westminster til, at det vil man godt tillade. Det kan sagtens blive vanskeligt, siger London-korrespondent Kim Bildsøe Lassen.

Hvad vil det betyde for forholdet mellem Skotland og resten af Storbritannien, hvis de ikke tillader en ny afstemning?

- Det vil tilspidse situationen mellem landene og øge fjendtligheden, for der er mange skotter, som er trætte af englænderne, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Men man skal ikke tage fejl af, at der også er skotter, som mener, at man skal koncentrere sig om at lede landet i stedet. De mener, at brexit kun er en undskyldning for Nationalistpartiet til at kaste landet ud i endnu en folkeafstemning, siger han.