Terrororganisationen Islamisk Stat vil inden for få år have mistet sit sidste territorium i Irak og Syrien og vil derfor ophøre som territorial stat.
Sådan lyder vurderingen fra journalist og forfatter Deniz B. Serinci, som blandt andet har skrevet bogen 'Terrorens Kalifat', der handler om Islamisk Stat.
Vurderingen kommer, efter at irakiske sikkerhedsstyrker i weekenden påbegyndte en storoffensiv mod den irakiske by Mosuls gamle bydel.
- Dette bliver det sidste kapitel i offensiven mod Mosul, siger generalløjtnant Abdul Ghani al-Asadi, der leder en eliteenhed under den irakiske hær.
Den irakiske by har både en enorm strategisk og symbolsk betydning for Islamisk Stat. Millionbyen er nemlig deres sidste store bastion i Irak, efter at byen Fallujah blev befriet sidste år, og samtidig var det i netop Mosul, at Islamisk Stat i 2014 udråbte et selverklæret kalifat.
1.000 IS-krigere holder byen
Men selv om Islamisk Stat tidligere har været massivt repræsenteret i byen med militante krigere, så er det nu blot et spørgsmål om tid, før de må hejse det hvide flag, vurderer Deniz B. Serinci.
- Der er omkring 1.000 militante krigere tilbage i Mosul, mens de kurdiske og shiamuslimske militser er oppe på 95.000 mand, så som jeg ser det, har IS ikke en chance for at holde byen, siger han.
Flere gange har den irakiske hær bebudet, at Mosul kunne falde hvert øjeblik, men hver gang er befrielsen blevet udskudt. Senest lød det, at befrielsen ville komme inden ramadanens begyndelse for knap en måned siden.
- Byen er svær at indtage, fordi gaderne er meget smalle, hvilket gør den nemmere at holde, selv om man er i undertal. Sidst jeg var dernede for en måned siden, hørte jeg også om, hvordan de brugte civile som bombeskjold. Det gør også, at man ikke kan fare lige så hurtigt frem, lyder vurderingen fra Deniz B. Serinci.
IS' syriske højborg er også omringet
Millionbyen Mosul er dog ikke det eneste sted, hvor Islamisk Stat må se sig trængt i defensiven. Terrororganisationens syriske højborg er også omringet fra tre sider af blandt andet kurdiske tropper, som er støttet af den amerikansk-ledede koalition.
Selv om Islamisk Stat stadig holder en stor del af byen, så er Deniz B. Serinci ikke i tvivl om, at Raqqa også vil falde inden for en overskuelig periode. Og herefter er vejen banet for, at Islamisk Stat bliver udryddet som en territorial stat i Mellemøsten.
- Det kan tage et halvt år, et år eller to år, før de må ophøre som stat, siger ekspert i Islamisk Stat Deniz B. Serinci.
At Islamisk Stat mister sit territorium kommer dog ikke til at være ensbetydende med, at de helt ophører med at eksistere. Organisationen vil nemlig fortsætte med at begå terroranslag mod vesten og mod shiamuslimer, hvilket vi allerede har fået en forsmag på, eftersom IS har forøget antallet af angreb i 2017, fortæller han.
- Det er svært at fastholde et territorium, men det er nemt at begå terror, hvilket vi har set ved, at militante har stjålet en lastbil og kørt folk ned. Jeg tror, at de vil prøve at optrappe deres angreb yderligere i vesten, når de mister deres områder i Syrien og Irak, siger han.
Den analyse deler en af verdens førende eksperter i Islamisk Stat, William McCants, der er seniorforsker ved tænketanken Brookings i Washington,
Han sagde således i et interview med mediet The Atlantic i oktober sidste år på spørgsmålet om, hvad der vil ske med IS, hvis de mister hele deres territorium:
- De vil fortsætte som terrororganisation. De vil også fortsætte med at hverve i Irak og Syrien og forsøge at finde en måde at komme tilbage på, lød det blandt andet.
- De vil fortsætte med at udføre spektakulære terrorangreb, snigmyrde deres fjender og afvente udviklingen, fordi de ved, at de sunni-arabiske stammer i Syrien og Irak vil blive ved med at være utilfredse, med mindre der sker en drastisk udvikling i, hvordan regeringerne i Bagdad og Damaskus behandler dem, sagde William McCants.
Også blandt EU's udenrigsministre er en teori, at rækken af terrorangreb i Europa kan være et resultat af, at koalitionen mod Islamisk Stat gør fremskridt i Irak. Sådan lyder det ifølge Ritzau fra den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), der har været til møde med sine europæiske kolleger i Luxembourg i dag.
- En af teorierne går på, at jo mere vi vinder frem på landjorden, jo mere skal vi også være forberedt på, at der kommer nogle desperate anslag i den anden retning, sagde han efter mødet.
Vigtige kampe mod Islamisk Stat
- •
Fallujah - Det var en vigtig sejr for den irakiske hær og den amerikansk-ledede koalition, da de 26. juni sidste år kunne proklamere, at Fallujah var revet ud af Islamisk Stats kløer. Byens 350.000 indbyggere blev besat af IS i januar 2014, og byen havde enorm strategisk betydning. Med blot 79 kilometer til hovedstaden Bagdad havde Islamisk Stat en platform, hvorfra de kunne begå terror mod Bagdad. Desuden var Fallujah betragtet som Islamisk Stats sidste bolværk, der beskyttede millionbyen Mosul, som nu er under belejring.
- •
Mosul - Med næb og kløer har Islamisk Stat holdt store dele af Iraks tredjestørste by i nu snart ni måneder. Byen er Islamisk Stats hovedsæde i Irak, og eksperter vurderer, at der er første skridt mod IS' endelige fald i Irak, når byen bliver befriet.
- •
Manbij - Islamisk Stat led et stort tab, da de i august sidste år lykkedes arabiske oprørere og kurdiske militser at erobre den syriske by Manbij, der ligger tæt op ad grænsen til Tyrkiet på vestbredden af Eufrat. Mere end 2.000 civile gidsler blev befriet efter sejren. De var blandt andet blevet brugt som menneskelige skjolde.
- •
Raqqa - Islamisk Stat står stadig stærkt i deres hovedby i Syrien, Raqqa. Kurdiske militser er på vej mod byen, men stadig er de ikke nået ind til bykernen. Derfor kan der gå mange måneder, før Islamisk Stat må lade sig besejre. Kampene bliver også besværliggjort af, at særligt Assad-styret ikke ønsker, at det er kurdiske YPG-styrker, som står for invasionen.