Europol: Flere jihadister bliver anholdt for terror

Danmark anholdt sidste år otte personer i jihadistiske terrorsager, viser tal fra Europol.

En 31-årig fransk-tunesisk mand kørte 14. juli sidste år en lastbil ind i menneskemængden i Nice i det mest blodige angreb det år. Mindst 84 blev dræbt og 50 såret i terrorangrebet, hvor Islamisk Stat efterfølgende tog skylden. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Scanpix)

Terrorangrebene i Manchester og London er blot de seneste i en række angreb begået af jihadister i Europa.

Og at det netop er jihadister, der stod bag disse dødelige angreb, er ikke noget tilfælde, hvis man ser på Europols rapport fra 2016 om terror i EU.

Europol har nemlig samlet tal sammen fra de forskellige EU-medlemslande og har blandt andet offentliggjort antallet af terrorangreb, forsøg på terror og antallet af anholdte i terrorsager.

Og her tegner sig et tydeligt billede.

For selvom antallet af personer, der blev anholdt for terror samlet set faldt, så steg antallet af personer, som blev anholdt i forbindelse med jihadistisk terror.

Således er antallet af anholdte i sager om venstreorienteret- og seperatisk terror blevet halveret.

I Danmark blev der sidste år anholdt otte personer i jihadistiske terrorsager, viser rapporten. Tallet er dog langt fra Frankrig, som topper listen med 429 anholdte.

Også hvis man ser på de 142 dræbte og 379 sårede i terrorangreb sidste år, så er det islamistiske terrorister, som har ramt EU hårdest.

Kun i drabet på den britiske parlamentsmedlem Jo Cox og seks dræbte i forbindelse med paramilitær vold i Nordirland har der ikke været en jihadist bag.

PET: Militant islamisme er den største trussel

Europols tal stemmer også overens med den seneste trusselvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, tidligere i år.

- Terrortruslen kommer i første række fra militant islamisme. De væsentligste faktorer i trusselsbilledet er konflikten i Syrien og Irak og gruppen, der kalder sig Den Islamiske Stat (IS). Gruppens propaganda kan påvirke personer i Danmark til at begå terror eller til at rejse til Syrien/Irak for at tilslutte sig gruppen. Gruppen kan desuden dirigere angreb rettet mod Danmark, lyder det i trusselsvurderingen fra april, hvor man specifikt advarede om hjemvendte syrienskrigere.

I forbindelse med vurderingen udtalte PET's chef, Finn Borch Andersen, at Islamisk Stat er i stand til at udføre mere og mere komplekse angreb i Danmark.

- Det betyder, at der også i Danmark kan gennemføres angreb med flere angribere og mod flere mål, sagde han.

Jihadisterne tager til Syrien og Irak

Rapporten fra Europol har også set på antallet af retssager mod personer sigtet i terrorsager. Dette tal er steget fra 513 i 2015 til 580 i 2016. På anklagebænken sidder der i langt de fleste tilfælde en person, der er sigtet i forbindelse med en jihadistisk terrorsag.

Dette skyldes ifølge rapporten særligt krigen i Syrien og Irak, hvor mange personer enten er blevet tiltalt for at have deltaget i krigen eller for at have sendt penge til Islamisk Stat.

Belgien er absolut topscorer med 138 sager ved domstolene, mens Tyskland og Holland også har kørt mange sager vedrørende jihadistisk terrorvirksomhed.

Du kan dykke ned i hele Europols rapport her.