Det skal tages alvorligt, at Nordkorea i dag har meddelt, at landet er klar til krig, hvis USA optrapper dets militære tilstedeværelse på den koreanske halvø yderligere.
Men det bliver næppe det nordkoreanske regime med diktator Kim Jong-un i spidsen, som kommer til at indlede en eventuel krig.
Sådan lyder vurderingen fra Andreas Bøje Forsby, der er forsker i international sikkerhed på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Regimet i Pyongyang ved nemlig godt, at amerikanerne er dem overlegne på alle tænkelige punkter – heriblandt militært – forklarer Andreas Bøje Forsby.
Derfor ved de også, at amerikanerne nemt kan fjerne dem fra magten, hvis det skulle komme så vidt.
- Det excentriske nordkoreanske regime kan altid finde på at trække en overraskende kanin op af hatten. Men regimet ved i sidste ende godt, at det ville være det samme som at underskrive deres egen dødsdom, hvis de gjorde det, siger han og fortsætter:
- Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at nordkoreanerne vil være først på aftrækkeren, når det kommer til en væbnet konflikt.
Klar til at reagere
Forholdet mellem det kommunistiske Nordkorea og USA har i årtier været elendigt. Men det er blevet endnu værre, efter at Donald Trump overtog det amerikanske præsidentembede tidligere på året.
Hvor hans forgænger, Barack Obama, førte en ’strategisk tålmodighedspolitik’ over for Nordkorea, har Donald Trump omvendt sagt, at han holder alle muligheder åbne over for Nordkorea – herunder et præventivt angreb på det nordkoreanske regime, forklarer Andreas Bøje Forsby.
Ifølge den amerikanske regering er Nordkorea den største trussel i regionen, som blandt andet også tæller Sydkorea og Japan. Det skyldes ikke mindst, at styret flere gange har nægtet at indstillet dets atomvåbenprogram.
I sidste uge sendte den amerikanske regering en hangarskibsledet flådegruppe, der kan bruges til militære angreb, til den koreanske halvø, og det har skabt vrede i Pyongyang.
- Nordkorea er klar til at reagere på enhver form for krig ønsket af USA, lød det tidligere på dagen fra en talsmand fra det nordkoreanske udenrigsministerium.
Eskalering i gang
Ifølge Andreas Bøje Forsby prøver det nordkoreanske regime lige nu at afskrække amerikanerne fra at gøre noget, der kan føre til en væbnet konflikt.
- Fra Kim Jong-uns perspektiv er det ubehageligt, det amerikanerne har gang i, siger DIIS-eksperten.
I denne weekend fejrer nordkoreanerne, at det er 105 år siden, at landets grundlægger, Kim Il-Sung blev født.
Her kan man ifølge Anders Bøje Forsby godt forestille sig, at regimet vil bruge anledningen til at prøveaffyre eksempelvis en mellemdistanceraket eller udføre en atomprøvesprængning for at vise deres militære kræfter.
- Så det skal tages alvorligt, at Nordkorea er klar til krig, for der en vis eskalation i gang omkring den nordkoreanske halvø. Og hvis der kommer en væbnet konfrontation, kan det føre til gengældelsesangreb mod Japan og Sydkorea. Men jeg har stadig svært ved at forestille mig, at nordkoreanerne griber til våben først.