USA sender militære flådefartøjer mod Nordkorea

Nordkorea er fortsat den største trussel i regionen på grund af sit atomvåbenprogram, siger kommandør.

Den amerikanske stillehavskommando har beordret Carl Vinson Strike Group (Foto: © Yonhap, Scanpix)

USA har sendt en hangarskibsledet flådegruppe, der kan bruges til militære angreb, til den koreanske halvø.

Det oplyser den amerikanske flåde.

- Den amerikanske stillehavskommando har beordret USS Carl Vinson Strike Group nordpå som en fornuftig foranstaltning for at opretholde beredskab og tilstedeværelse i det vestlige Stillehav, siger kommandør Dave Benham, talsmand for USA's stillehavskommando.

Det sker med henvisning til blandt andet hangarskibet USS Carl Vinson.

- Den største trussel i regionen er fortsat Nordkorea på grund af dets hensynsløse, uansvarlige og destabiliserende atomvåbenprogram og prøveaffyringer af missiler, siger Dave Benham.

Beslutningen vil øge spændingerne i regionen og kommer i kølvandet på et amerikansk missilangreb i Syrien, som præsident Donald Trump beordrede som gengæld for et formodet giftgasangreb i den syriske Idlib-provins.

I sin første udtalelse siden det amerikanske angreb mod en luftbase i Syrien kalder Nordkorea missilangrebet for "en handling af aggression, som ikke kan tolereres".

Samtidig mener nordkoreanerne, at angrebet viser, at det var det rette valg at "styrke landets atomprogram".

- Virkeligheden viser, at vi må bruge magt for at modstå magt, og angrebet viser endnu en gang, at vores beslutning om at styrke vores atomprogram var den rigtige, siger en unavngiven talsmand for Nordkoreas udenrigsministerium ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA.

Sagen kort

  • Analytikere mener, at USA's missilangreb mod den syriske luftbase indeholder et klart budskab til styret i Nordkorea, om at USA ikke er bange for at bruge den militære løsning.

  • Donald Trump har for nylig sagt, at han er villig til at handle alene over for Nordkorea i spørgsmålet om landets atomprogram, hvis Kina ikke hjælper til på det område.

  • På et møde mellem Trump og den kinesiske præsident, Xi Jinping, fredag blev de to lande ifølge USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, enige om, at Nordkoreas fremskridt på området har nået et kritisk stadie.

  • Kina har længe været Nordkoreas vigtigste allierede.

/ritzau/AFP