Ekspert: Bombefly skal advare Nordkorea om USA's styrke

USA vil med magtdemonstration signalere til Nordkorea, at de ikke kan vide sig sikre.

Ved at sende bombefly over internationalt luftrum øst for Nordkorea vil USA vise deres magt over for Nordkorea. (Foto: © SPENCER PLATT, Scanpix)

Vi kan godt finde på at bombe jer.

Det er, hvad USA ønsker at fortælle Nordkorea, efter at man lørdag har sendt et bombefly ledsaget af kampfly hen over internationalt luftrum øst for Nordkorea.

Det siger lektor ved Forsvarsakademiet Liselotte Odgaard.

- Det er igen en optrapning af spændingsniveauet. Det er et signal til Nordkorea om, at vi kan godt finde på at bombe jer. I kan ikke vide jer sikre.

- Det er et svar på Nordkoreas sidste atomprøvesprængning, hvor USA forsøger at fortælle Nordkorea, at de godt kan risikere et militært indgreb, siger hun.

Nordkorea gennemførte 3. september sin hidtil kraftigste atomprøvesprængning, og i løbet af august og september har landet gennemført to prøveaffyringer af langtrækkende raketter.

Forsvarsministeriet i Washington kalder det netop også en magtdemonstration, og at bombeflyet, en B-1B Lancer, og de kampfly, der eskorterede det, skulle demonstrere, hvilke militære muligheder præsident Donald Trump har til rådighed.

De vil understrege, hvor alvorligt de ser på Nordkoreas hensynsløse opførsel, lyder det.

- Dette er det længste nord for den demilitariserede zone, som noget amerikansk kamp- eller bombefly har fløjet ud for Nordkoreas kyst i det 21. århundrede, siger talskvinden for forsvarsministeriet, Dana White, ifølge Reuters.

USA skal forvente et hårdt tilbagesvar

Og et eller andet måtte USA gøre, siger Liselotte Odgaard.

- De har jo faret rimelig hårdt frem over for Nordkorea, så de kan ikke bare lade det passere.

- De har ikke gjort noget direkte. Ligesom Nordkorea ikke direkte truer med deres tests, så truer USA heller ikke nogen direkte. Men de viser, at de er parate til at bruge militær magt, hvis det skulle være nødvendigt, siger lektoren.

USA risikerer nu, at der kommer endnu hårdere svar fra Nordkorea.

- Det er et forsøg på at afskrække Nordkorea, men jeg tror ikke, det har den effekt. Jeg tror, Nordkorea vil levere et svar.

- Nordkorea har vist gang på gang, at når USA skærper spændingsniveauet, så svarer de igen på et tilsvarende niveau, siger Liselotte Odgaard og hentyder til den tale, som Donald Trump for et par dage siden holdt i FN's Generalforsamling, hvor Trump blandt andet kaldte Nordkoreas leder Kim Jong-un for "en raketmand på en selvmordsmission" og en "gal mand".

Her kom der kort efter et modsvar fra Kim Jong-un, som sagde, at han "vil tæmme den senile oldning", og at Nordkorea vil overveje "det mest voldsomme modtræk i historien" mod USA.

- Hvis USA presser Nordkorea, så fyrer de et missil af eller laver en atomprøvesprængning, så der er ikke meget, der tyder på, at Nordkorea lader sig true på plads, siger Liselotte Odgaard.