Efter udskydelse af store brexitdag: Mønter omsmeltes, og nødplaner lægges på is

Imens advarer præsident Trump mod en britisk Labour-regering.

Brexit er udskudt, og derfor lægges en række planer på hylden. (Foto: © Oli Scarff, Scanpix)

Den 31. oktober har de seneste måneder været ventet som den helt store dag i den lange brexit-saga.

Ved midnat skulle briterne nemlig forlade EU.

Dermed var der lagt op til en dag, der var forbundet med stor usikkerhed og angst for nogle, mens andre så frem til en glædens dag - eller ligefrem en britisk uafhængighedsdag.

Herunder den britiske regering, som ifølge The Guardian havde bestilt tre millioner særlige erindringsmønter for at markere farvellet til EU.

"Fred, velstand og venskab med alle nationer" skulle der stå på mønterne ovenover brexit-datoen: 31. oktober.

Men i mandags stod det så klart, at brexit endnu en gang var udskudt - denne gang med en fleksibel deadline den 31. januar 2020.

The Guardian peger på, at tusinder af mønterne med dagens dato på allerede menes at være produceret. De skal nu "genbruges", lyder det fra det regeringsejede Royal Mint, der har monopol på at trykke mønter i Storbritannien.

- Vi vil stadig producere en mønt for at markere vores farvel til EU, er meldingen fra Royal Mint, der ligesom de menige briter må vente lidt endnu med at få svar på, hvornår briternes exit finder sted.

Flere planer sat på pause

Tusinder af lastbiler krydser hver dag Den Engelske Kanal. Problemer ved havnene kan derfor give kilometerlange køer på M20 motorvejen mod havnebyen Dover. Dette er et eksempel fra en havnestrejke i 2015. (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)

Mens brexit-tilhængere må holde champagnen på køl lidt endnu, og andre kan udskyde planerne om at hamstre fødevarer, så har den britiske regering sat en række initiativer på pause.

Det gælder blandt andet Operation Brock, der blev lagt på is tidligere på ugen efter blot en enkelt dag, beretter BBC.

Initiativet indbefattede omdirigering af trafikken i det sydlige England, så lastbiler, der skulle videre til det europæiske fastland, ikke ville lamme trafikken. Der var nemlig frygt for, at et brexit kunne føre til kilometerlange køer på de sydlige britiske motorveje.

Regeringen har også bekræftet, at den har sat sin store informationskampagne Get Ready for Brexit på pause.

Her har blandt andet reklamer i tv og på sociale medier skullet gøre briterne opmærksomme på en hjemmeside, hvor briterne skal orientere sig om livet efter brexit.

Den store reklamekampagne har ikke kun foregået i Storbritannien. Reklametavlen på billedet befinder sig i Paris og henvender sig til briter, der arbejder i Frankrig. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

Britiske medier mener at vide, at der er afsat over 800 millioner kroner til kampagnen, som nu er lagt på is.

Ifølge BBC's kilder har briterne i alt brugt over 50 milliarder kroner på at forberede sig på deres udtrædelse af EU.

Trump kritiserer Corbyn

Premierminister Boris Johnson og præsident Trump holdt møde sammen ved FN's generalforsamling i sidste måned. I dag gav præsidenten sin støtte til sin britiske modpart. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Mens Boris Johnsons regering er blevet enig med EU om en ny skilsmisseaftale og har skubbet brexit længere ud i fremtiden, så er der ikke noget at juble af.

I hvert fald ikke hvis man spørger den amerikanske præsident, Donald Trump.

Uden aftalen ville handlen mellem USA og Storbritannien kunne være langt større, lyder det fra præsident Trump i et radiointerview med lederen af Brexit Partiet, Nigel Farage, på radiokanalen LBC.

Præsidenten holdt sig dog ikke kun til at snakke om handel. Han roste også premierminister Johnson, som han kaldte "en fantastisk mand" og kom med sine vurderinger af det kommende britiske parlamentsvalg.

Farages Brexit Parti bør forene sig med Johnsons Konservative og skabe en "ustoppelig styrke", lyder budskabet fra præsident Trump ifølge BBC.

Lederen af arbejderpartiet, Jeremy Corbyn, har præsidenten dog ikke meget tilovers for.

- Corbyn ville være så dårlig for jeres land.

- Han ville bringe jer slemme steder hen, lyder det fra Donald Trump.

Det har fået oppositionslederen til at beskylde præsidenten for at blande sig i det britiske valg og "forsøge at få sin ven Boris Johnson valgt".

Corbyn har flere gange advaret om, at britisk orientering mod USA i fremtiden vil føre til, at amerikanske selskaber køber sig ind på det britiske marked og skader det britiske sundhedssystem.