Britisk regering: No deal-brexit kan ende i optøjer, ulovligt fiskeri og prishop på fødevarer

Den britiske regering har offentliggjort et dokument, der vurderer konsekvenserne ved et no deal-brexit.

I 20 punkter opridser 'Operation Yellowhammer', der bliver betegnet som de yderste konsekvenser af et brexit uden en aftale med EU. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Fødevarer kan blive dyrere, el- og benzinpriser kan stige, mens der også er risiko for sygdomsudbrud og advarsler mod spændinger på lokalt plan, der i sidste ende kan føre til uroligheder i gaderne.

Det er et dystert scenario, som de fem sider, kaldet 'Operation Yellowhammer', tegner. Ikke desto mindre er det ifølge regeringen en vurdering af, hvad de yderste konsekvenser kan blive, hvis briterne træder ud af EU den 31. oktober uden en skilsmisseaftale med EU.

De fem sider lister 20 punkter op og beskriver i hovedtræk, hvordan blandt andet risikoen for grænsekontrol og mangel på visse fødevarer, medicin og brændstof bidrager til en form for kædereaktion, som kan skabe stor utilfredshed blandt befolkningen.

Flere af punkterne er allerede beskrevet tidligere og skitserer forventede lange transportkøer ved Den Engelske Kanal.

85 procent af lastbilerne, som fragter varer, er ikke forberedt på toldkontrollen i Frankrig, og det kan give ventetid på halvanden til toogenhalv dag for at krydse. Samtidig kan der gå flere måneder med tilpasning til den nye virkelighed, står der i papirerne.

Der risikerer at gå flere måneder, før transporten over kanalen bliver normal. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

Og når forsyningssikkerheden over kanalen bliver truet af de mange forsinkelser påvirker det både medicin - og fødevarelevering, og selvom det overordnet set ikke vil føre til reel mangel, vil udbuddet blive mindre og priserne drives op, lyder vurderingen.

- Grupper med lav indtægt vil blive ramt uforholdsvis hårdt af enhver prisstigning på fødevare og brændstof, står der i dokumenterne.

Risiko for et sort marked og optøjer

De advarer samtidig om, at det - kombineret med en række andre faktorer som tab af job, store lønforskelle, øget grænsekontrol - kan føre til store spændinger i lokalsamfundene samt danne grobund for et sort marked.

Regeringen slog i går fast, at dokumentet tegner et såkaldt 'worst case'-scenario, og at den er blevet tvunget til at offentliggøre planen, efter et flertal i parlamentet stemte for, at planen skulle fremlægges.

Der er hård kritik af regeringen og ikke mindst Boris Johnson fra Labours Keir Starmer. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Ifølge oppositionspartiet Labour bekræfter dokumentet de alvorlige konsekvenser, et no deal-brexit indebærer. Labours brexit-talsmand, Keir Starmer, skriver på Twitter, at det er 'komplet uansvarligt af regeringen at forsøge at ignorere de barske advarsler' og forsøge at hemmeligholde dokumentet.

- Nu må Boris Johnson indrømme, at han har været uærlig over for det britiske folk omkring konsekvenserne af et no deal-brexit, skriver han på Twitter og slår fast, at det er vigtigt, at parlamentet igen samles for at finde ud af, hvad næste skridt for at forhindre et no deal-brexit skal være.

Det britiske parlament er efter Boris Johnsons ønske blevet suspenderet frem til den 14. oktober. En afgørelse, en skotsk højesteret i går afgjorde var i strid med lovgivningen.