Efter EU-løfter om hjælp: 450 migranter får lov at gå i land på Sicilien

Italiens opfordring om migrantfordeling i EU kaldes for "vejen til helvede" af Tjekkiets premierminister.

Samlet omkring 450 migranter og flygtninge, som Frontex har reddet i Middelhavet, har nu fået lov at gå fra borde på Sicilien. Billedet er fra tidligere i juli, hvor et ngo-skib blev nægtet at lægge til i Italien. (Foto: © Olmo Calvo, Scanpix)

Italien lader nu to skibe med omkring 400 migranter og flygtninge ombord lægge til på Sicilien.

Lørdag blev migranterne reddet fra et træskib i Middelhavet af EU's grænsekontrol Frontex.

Men Italien ville ikke tage imod dem og henviste dem til Malta og Libyen.

Malta afviste dog allerede, før migranterne blev reddet af Frontex, fordi skibet lå tættere på Italien. Og Libyen nægter kategorisk at tage imod flygtninge og migranter, ifølge BBC.

Derfor måtte størstedelen af migranterne vente ombord weekenden over. Kun 57 personer - kvinder og børn, deriblandt gravide og spædbørn - fik lov at gå i land i Italien.

Ifølge italienske medier var der en mor iblandt, som efter måneders underernæring i Libyen, vejede 35 kilo.

250 migranter skal videre i EU

Men nu kan resten også gå fra borde i den sicilianske havn Pozzallo, skriver BBC.

Årsagen til kovendingen er, at flere europæiske lande har tilbudt at tage imod nogle af migranterne, efter at den italienske premierminister, Giuseppe Conte, skrev rundt til EU's 27 medlemslande for at bede dem om hjælp.

- I denne kontekst, hvor det altid er Italien, som er på frontlinjen med at redde liv til havs, beder jeg jer om en klar melding på delingen af ansvaret for at håndtere migrantproblemet, skrev premierministeren.

Den henvendelse sad Frankrig, Tyskland, Malta, Portugal og Spanien ikke overhørig.

Alle har de nu lovet at tage imod 50 migranter hver, hvilket var nok, til at Italien åbnede havnen.

Hård kurs mod migrantskibe

Italien har, anført af det højreorienterede Lega, som udgør den ene halvdel af landets regeringskoalition, de seneste måneder indført en hård kurs over for migranter og flygtninge, som såkaldte ngo-skibe har reddet i Middelhavet.

Legas formand, indenrigsminister Matteo Salvini, har beskyldt ngo'erne for menneskesmugling og har afvist at tage imod deres skibe.

Det medførte blandt andet, at skibet "Aquarius" i juni måtte sejle rundt med flygtninge og migranter i dagevis, indtil de fik lov til at komme fra borde i Spanien.

Sagen var med til at udløse et EU-krisemøde om migrantsituationen sidst i juni.

Her blev det blandt andet aftalt, at andre EU-lande frivilligt og solidarisk skulle hjælpe med at aflaste lande som Spanien, Italien, Malta og Grækenland, som modtager mange migranter.

Migrantfordeling er "vejen til helvede"

Ungarn, Polen og Tjekkiet har tidligere våndet sig ved tage imod migranter fra andre EU-lande.

Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, undsagde i går den italienske opfordring til at deles om ansvaret for migranterne. På Twitter kaldte han tilgangen "vejen til helvede".

DR Nyheder har kontaktet Udlændinge- og Integrationsministeriet for at høre, hvad den danske reaktion på det italienske brev er, men har endnu ikke modtaget svar.

Italien har ansvaret for søredning i den del af Middelhavet, hvor Frontex i weekenden reddede migranterne.

Antallet af migranter til Europa over Middelhavet er faldet drastisk siden 2015.