Tusindvis af de mest sårbare flygtninge og migranter i Libyen skal have hjælp til at slippe ud af grusomme forhold i landets detentionscentre og risiko for at blive solgt som slaver af menneskesmuglere.
Sådan lyder en aftale mellem EU, Den Afrikanske Union og FN, som faldt på plads i aftes under et topmøde i Elfenbenskysten.
Som en del af aftalen har myndighederne i Libyen besluttet at åbne et transitcenter for uledsagede børn og andre svage flygtninge og migranter, hvor de i første omgang skal bringes i sikkerhed. Herfra skal de så have hjælp til at vende tilbage til deres hjemland eller sendes videre til et tredje land, hvor de kan starte et nyt liv.
Aftalen lægger op til, at EU-landene lægger sig i selen, lyder det fra FN's flygtningehøjkommisariat (UNHCR).
- Nu har vi brug for, at EU-medlemslande og andre lande træder til og tilbyder genhusning og andre løsninger - blandt andet mulighed for familiesammenføringer, siger Roberto Mignone, repræsentant for UNHCR i Libyen.
Slavehandel på ruten
Libyen er i løbet af de seneste år blevet et knudepunkt for tusindvis af flygtninge og migranter, der er rejst over det afrikanske kontinent med drømmen om et bedre liv i et andet land.
Men det er langt fra alle, der når at stævne ud. Nogle bliver sat i detentionscentre af Libyens myndigheder. Andre bliver solgt som slaver til menneskesmuglere for nogle tusinde kroner.
For to uger siden bragte CNN en video, der viser, hvordan migranter og flygtninge bliver solgt som slaver på auktioner, der er arrangeret af menneskesmuglere.
Afsløringen af slaveauktionerne har givet genlyd i medier verden over, og det har fået Nigerias regering til at flyve sine statsborgere hjem fra landet.
- Situationen i Libyen, hvor mennesker bliver solgt til slaveri, er rystende og uacceptabel. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at beskytte vores statsborgere, uanset hvor de er, siger Nigerias præsident, Muhammed Buhari, ifølge Reuters.
Aftalen er kommet i stand på et topmøde i Elfenbenskysten, og Libyens beslutning om at få de svageste flygtninge og migranter ud af landet bliver bakket op af Italien.
Udover Italien var også ledere fra blandt andet Libyen, Frankrig og Tyskland til stede, da aftalen blev indgået i aftes.
- Libyen har bekræftet, at de går med til at identificere de lejre, hvor disse barbariske hændelser har fundet sted, lyder det efter onsdagens møde fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.
Landets premierminister, Fayez el-Sarraj, har givet UNHCR og FN's Internationale Organisation for Migration lov til at få adgang til flytningelejre i landet.
Det er endnu uklart, hvordan evakueringerne kommer til at foregå, men de vil blive sat i værk inden for de næste par dage, siger Emmanuel Macron.
Vigtigt knudepunkt
Siden den tidligere diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet i 2011, har landet været præget af blandt andet borgerkrig og udpræget lovløshed.
Store dele af landet bliver styret af forskellige militser, og den centrale regering er svag. Det er en af grundene til, at landet er blevet et transitsted for afrikanere, der gerne vil til Europa for blandt andet at arbejde.
Det nordafrikanske lands kyst ligger ud til Middelhavet, som er den mest benyttede indgang til Europa, og hver dag stævner skibe og gummibåde ud fra Libyens kyst med kurs mod Grækenland, Italien eller Spanien.
Derfor har EU-landene også haft skarpt fokus på landet for at få stoppet strømmen af flygtninge og migranter, der sejler over Middelhavet til især Italien i faldefærdige gummibåde.
Tidligere på året afsatte EU eksempelvis 340 millioner kroner til at støtte de libyske myndigheder med at kontrollere grænsen samt standse både, der var på vej mod Europa.
I år er flere end 3.000 flygtninge og migranter druknet eller forsvundet i deres forsøg på at krydse Middelhavet.