DR i Strasbourg: Mitterand og Kohl havde en nemmere opgave

Det er en kvart århundrede siden, at Frankrigs og Tysklands statsledere indtog talerstolen ved Europa-Parlamentet sidst.

Tysklands kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Francois Hollande, ses jævnligt i EU-regi, men det er første gang 26 år, at den tyske og franske statsleder indtager talerstolen sammen. (Foto: © REGIS DUVIGNAU, Scanpix)

Den 22. november 1989 - to uger efter Berlinmurens fald - var der fint politisk besøg i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Tysklands kansler Kohl og Frankrigs præsident Mitterand mødte sammen op for at fortælle medlemmerne af Europa-Parlamentet, hvordan de så på fremtiden for det europæiske samarbejde i de turbulente dage dengang, hvor kommunismen brød sammen i øst.

I dag - 26 år senere - er der igen fint tysk-fransk besøg i Europa-Parlamentet i Strasbourg. For i dag klokken 15 er der atter en tysk kansler og en fransk præsident på talerstolen foran EU-parlamentarikerne - Angela Merkel fra Tyskland og Francois Hollande fra Frankrig.

Det er en kæmpe begivenhed, at de to statsledere indtager talerstolen sammen, fortæller DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg fra Strasbourg.

- Det er kæmpestort hernede, og der er fuldstændig pakket med tyske og franske tv-stationer, der gør sig klar til at sende talen live, fortæller han.

EU under pres på flere områder

Sidste gang den tyske og franske statsleder trådte på talerstolen sammen var Europa midt i en historisk brydningstid. Også i dag befinder Europa sig i en udfordrende situation.

For kort tid siden sagde Angela Merkel under en tale, at EU i dag befinder sig i den sværeste tid siden Murens fald, og EU er da også presset på mange forskellige områder, siger Ole Ryborg.

- Det gælder alt fra den økonomiske krise i Grækenland, til problemer med Frankrig, som ikke vil overholde EU’s budget, nabolandet Ukraine, som er invaderet af Rusland, flygtningekrisen og Storbritannien, som overvejer at forlade EU.

- Så hvis man kigger på det som sådan, så er EU-samarbejdet presset, og det er heller ikke sådan, at det har synderlig stor opbakning blandt den europæiske befolkning.

Fælles flygtningeudfordring

Men dagens helt store tema bliver flygtningekrisen, vurderer Ryborg.

- Der skal være et EU-topmøde i Bruxelles i næste uge torsdag og fredag, hvor kommissionen skal lave en aftale med Tyrkiet om at stoppe flygtningestrømmen ind i Europa, så man vil formentlig høre fra dem begge to om behovet for europæisk solidaritet i forhold til flygtningespørgsmålet.

- At man for eksempel ikke kan have, at nogle lande ikke følger Dublin-reglerne for registrering af flygtninge, siger han.

Samtidig forventes det, at der vil være stor vægt på både økonomi og udenrigspolitik, blandt andet i Ukraine og Syrien.

Nemmere for Kohl og Mitterand

Sidste gang de franske og tyske statsledere talte sammen, da var temaet håb for fremtiden, et samlet Tyskland i et samlet Europa. Men i dag ser det noget anderledes ud, fortæller Ole Ryborg.

- Dengang havde man en befolkning i Europa, der havde håb om en positiv fremtid efter Murens fald. I dag er det nærmest det modsatte. Der er en negativ stemning, befolkningen bliver mere og mere skeptisk over, hvad der foregår.

- Så opgaven i dag for Merkel og Hollande er meget større end den var dengang for Kohl og Mitterand.