DMI: Indespærrede drenge i grotte får ingen hjælp af vejrguderne

Thailands monsun giver ifølge DMI regn, så langt prognoserne rækker.

Der arbejdes intenst på at tømme grotten for vand, inden regnen begynder at vælte ned igen. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)

12 drenge og deres fodboldtræner er på 13. døgn fanget flere kilometer inde i en grotte i Thailand. På grund af massive regnmængder er grotten blevet oversvømmet, og drengene er spærret inde.

Det var monsunregnen, der i første omgang overraskede drengene, der søgte tørvejr i Tham Luang-grotten i Chiang Rai i det nordlige Thailand. Men regnen fortsatte med at sile ned, og de blev trængt længere og længere ind i grotten.

Nu sidder de fanget, og en større redningsaktion med blandt andet dykkere er igang. Håbet har det seneste døgn været, at tørvejr og pumpning af vand kunne udtørre grotten så meget, at de kunne gå ud.

Men udsigterne for den tørskoede udvej er minimale, da redningsaktionen trækker ud, og det snart begynder at regne igen.

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er der endda udsigt til store mængder regn i den kommende tid.

- Det begynder allerede i dag, og der kommer nedbør hver dag, så langt prognoserne rækker, siger John Cappelen, der er seniorklimatolog på DMI.

Prognserne viser store mængder regn særligt fra mandag til onsdag.

Nøjagtigt hvor store regnmængder, der falder, er svært at forudsige. Men når det regner i området på denne årstid, så kan det være voldsomt.

- Monsunen er godt i gang, og der er ingen tvivl om, at der kommer en del vand. Det kommer som regel bygeagtigt, men det kommer som meget kraftig regn i nogle timer ad gangen, siger John Cappelen.

Han fortæller, at mængderne godt kan sammenlignes med skybrud, som vi kender det herhjemme fra. Ved et skybrud kommer der minimum 15 millimeter vand på en halv time.

Heldagsregn venter

Ifølge prognoserne vil regnen tiltage væsentligt fra på mandag, hvor der de efterfølgende dage vil være tale om heldagsregn.

Det har været på tale, at drengene skulle blive i grotten, indtil monsunen er ovre - det vil sige måneder.

Regnsæsonen varer som regel fra midten af maj til midten af oktober i Thailand.

Klimaet i Sydøstasien veksler mellem den våde sommermonsun og den tørre vintermonsun. Monsunsystemet styres af temperaturforholdene over de asiatiske kontinent, hvor det er varmt om sommeren og koldt om vinteren.

Sommermonsun over Thailand. Pilene viser, hvordan vindene blæser fugtig luft fra havet ind over land.
Sommermonsun over Thailand. Pilene viser, hvordan vindene blæser fugtig luft fra havet ind over land.

Sommermonsun

Sommervarmen får lufttrykket til at falde, så der suges varm og fugtig luft ind over kontinentet fra det Indiske Ocean og Stillehavet.

Det typiske vejr i Sydøstasien i sommerperioden er mange tordenbyger i dagtimerne i den fugtige og varme luft.

Vintermonsun

Den kolde vinterluft får til gengæld lufttrykket til at stige, så i den periode skubbes tør kold luft fra Asien ud over havet mod øst og syd. Det giver generelt tørt og ret solrigt vejr - det er da også her turistsæsonen er på sit højeste i Sydøstasien.